Výrobci klasického českého rumu mají pět let na to, aby našli adekvátní náhradu za typické tuzemákové aroma.
Jak si možná pamatujete, Českem se před časem provalila vlna nevole skalních milovníků tradičního českého tuzemského rumu, když se jeho tradiční složení dostalo do ohrožení v souvislosti s problematickou aromatickou látkou furanem. Ta má být podle odborníků rakovinotvorná a nevhodná k používání do oblíbeného nápoje všech českých cukrářek, ale sem tam i nějakého alkoholového příznivce.
Podle serveru Aktuálně.cz dala nyní Evropská komise tuzemáku s aktuálním složením dalších pět let k dobru. Tato pětiletá výjimka je příležitostí výrobců najít ideální náhražku typického rumového aroma, bez kterého se neobejde žádná vánoční rumová kulička, nebo se dále snažit přesvědčit komisi o svém výrobním postupu. A to i za předpokladu, že některé látky obsažené v tuzemském rumu jsou skutečně škodlivé.
Ale jak situaci komentuje rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch: „EFSA si nechala zanalyzovat rumový éter neboli rumovou tresť a našla tam telefonní seznam látek. Mnohé z nich jsou opravdu problematické. To je ale úděl všech potravin, nejenom rumové tresti. Pokud bychom se dívali na to, že některé jsou potenciálně rakovinotvorné, tak bychom nekonzumovali nic.“ Je jen na každém z nás, jak se k vlastnímu tělu budeme chovat.