Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. dubna 2018 15:32
Čas čtení 0:00
Richard Končol

10 nejlepších skladeb Aviciiho

HUDBA
Uložit Uložené

Za svoji kariéru toho stihl švédský talent relativně dost. Sepsali jsme seznam deseti věcí, které stojí za pozornost.

V pátek (opravdu velmi nečekaně) obletěla svět zpráva o smrti švédského producenta Aviciiho, který zemřel ve věku 28 let ze stále nezjištěných příčin. Bohužel, je to přesně ten Avicii, o němž se zmínil Mike Posner ve své skladbě I Took A Pill In Ibiza (I took a pill in Ibiza, to show Avicii I was cool).

Avicii ve svých začátcích (tedy zhruba 11 let dozadu) navštěvoval internetové fórum známého holandského houseového DJe a producenta jménem Laidback Luke, jehož fanoušci EDM znají například z Tomorrowlandu. Jeho deep houseové tracky si našly místo v playlistech DJů a za vskutku krátký čas se vypracoval na kvalitního producenta, jehož nejvíce ovlivnila právě jména jako Daft Punk, znovu zformované trio Axwell, Ingrosso a Angello – tedy Swedish House Mafia – či Eric Prydz, takéšvédský krajan jako on či SHM.

 

Studiomode

Príspevok, ktorý zdieľa Avicii (@avicii),

Aviciiho citelný rukopis zas ovlivnil například krále tropical housu Kyga, který mu vzdal poctu i na svém Instagramu. Avicii byl DJem, producentem i songwriterem a za svou kariéru vydal dvě alba – debut True v roce 2013 a Stories 2015. Před půlrokem o něm vyšel i dokument s názvem Avicii: True Stories. Rozhodně mu věnuj pozornost, vzhledem k tomu, že se v něm ocitnou i Nile Rogers, Chris Martin či David Guetta.

Vše odstartovalo výhrou v soutěži, kterou organizoval Pete Tong z britského BBC Radio 1 v roce 2008. První vystoupení se mu podařilo absolvovat již v březnu 2009 na WMC v Miami (které je dnes již součástí Ultra Music Festivalu), a to rovnou po boku světové špičky. U jmen jako Laidback Luke, Diplo (Major Lazer), legendární šampion DMC a bývalý DJ Kanyeho Westa, A-Trak jestli Hardwell se to zdá jako sen. První komerční track, který vydal pod pseudonymem Tim Berg (podle civilního jména Tim Bergling), byla skladba Seek Bromance (ano, přesně ten klip s kabrioletem).

 

Studiomode

Príspevok, ktorý zdieľa Avicii (@avicii),

Nuž, zbytek je už historie. K uctění jeho památky jsme tedy vybrali 10 nejlepších skladeb z jeho diskografie, díky kterým se nesmazatelně zapsal do historie elektronické hudby. Výběr je samozřejmě subjektivní a bez konkrétního pořadí. Sepsali jsme i krátký seznam tracků, které se do výběru nedostaly, ale bylo by dobré jim věnovat pozornost. Pokud máš svůj oblíbený track od Aviciiho a chybí nám tu, klidně nám ho nech v komentářích.

Addicted To You 

Addicted To You z roku 2013 vypráví (jak už z názvu vyčteš) o lásce jako o závislosti, jak dokáže být v lásce jeden závislý na druhém. Audra Mae to svými vokály v skladbě dala doslova na Adele.

Canyons 

Bonusový track k debutovému albu True kombinuje drsnou synthovou linku s klasickým klavírem a nekompromisními kopáky a činelom v hooku. Pro náročnější posluchače trochu klenot v Aviciiho tvorbe.

Pure Grinding

Elektronická skladba říznutá vlivy funku ze soundtracku hry Need for Speed z roku 2015 bere myšlenku Drakeova tracku Started From The Bottom takříkajíc z opačného konce. Earl St. Clair zpívá v Aviciiho tracku o tom, že začal s ničím a má... stále nic, ale je s tím vyrovnaný a nemá co ztratit.

Wake Me Up

Komerčně úspěšný track s prvky irské hudby, ke kterému přispěl svým hlasem Aloe Blacc (a text napsal během letu ze Ženevy do LA), odpremiéroval Avicii na Ultra Music Festivalu v roce 2013 s živou kapelou. Přestože se tento tah u části fanoušků setkal se značným odporem, většina si skladbu velmi oblíbila. Při zprávě o jeho úmrtí si spoustu fanoušků připomnělo refrén skladby.

"So wake me up when it's all over / When I'm wiser and I'm older / All this time I was finding myself / And I didn't know I was lost"

Lonely Together ft. Rita Ora 

V Lonely Together zpívá Rita o ztroskotaném vztahu, který by chtěla pod vlivem alkoholu dát znovu dohromady, přestože ví, že už nic z toho nebude. V tomto případě můžeš sáhnout i po akustické verzi, která tuto smutnou atmosféru vystihuje ještě více. Původní verzi produkoval Avicii a pomohl mu při tom i Cashmere Cat.

 

Levels

Úplně první verze skladby odezněla v Aviciiho Essential Mixu v BBC Radiu 1 –to byl rok 2010. V roce 2011 pak na Ultra Music Festivalu v Miami doručil fanouškům již hotovou verzi, obohacenou o dnes již 56 let starý sample Etty James. Všichni ji zřejmě znají právě díky tomu, stejně jako díky skvělému syntezátoru. Vůbec jedna z nejznámějších EDM skladeb na světě byla také přímou inspirací pro Flo Ridu a jeho Good Feeling.

Seek Bromance

Tento klip to všechno začal. Možná byl úspěšný i proto, že byl ve Spojených státech amerických zakázán pro svůj obsah. Avicii vydal track v říjnu 2010 pod přezdívkou Tim Berg a šlo o mashup jeho instrumentálky Bromance (kterou vydal půl roku před touto verzí) s vokály Amandy Wilson z tracku Love U Seek od Samuelea Sartiniho. A hit byl na světě.

I Could Be The One ft. Nicky Romero

Kolaborace s předním jménem holandského, resp. světového EDM Nicky Romerem (známým také jako Nicktim v prvotních verzích) je zajímavá například tím, že zpěvačka Noonie Bao navzdory této spolupráci (v roce 2012) potkala Aviciiho osobně až o několik let později. Klip mluví o ženě, kterou její práce nebaví, až se nakonec zblázní. Prvotní verze skladby zahrnovala sample D.A.N.C.E. od Justice.

Hey Brother

V této skladbě dává Avicii rady svému mladšímu bratrovi. Vizuál vyobrazuje dva bratry – ti vyrůstají během válečného období v Americe a mladší bratr vzhlíží ke staršímu jako ke svému otci, kterého však bratři nikdy neměli. Skladbu použila i Coca-Cola ve svém spotu.

Ten More Days

Ten More Days vypráví (nejdříve) o Aviciiho vnitřních pocitech, o jeho touze po tvorbě spojené se slávou. Tim si světlo reflektorů neužíval až tak, jak by chtěl a byl zjevně více stáhnutý do sebe, než se zdálo. Navzdory předešlým problémům s alkoholem a některými částmi žaludku (žlučník, slepé střevo, zánět slinivky) se nakonec rozhodl skončit s živými vystoupeními v roce 2016, ale měl stále našlápnuto tvořit.

Co se do nejlepší desítky nedostalo: What Would I Change It To ft. AlunaGeorge, Gonna Love Ya, City Lights, For a Better Day, Feeling Good

Domů
Sdílet
Diskuse