Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2018 21:05
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

V Bostonu otevřeli restauraci, kde ti jídlo připraví robot. Menu sestavují michelinští kuchaři, oběd stojí 160 korun

GASTRO
Uložit Uložené

Už můžeme říct, že žijeme v budoucnosti?

Na roboty jsme v restauračním průmyslu do jisté míry zvyklí a každý lepší podnik by se bez nich neobešel. Doposud však platilo, že dokázali pomáhat jen s dílčími úkony a bez pomoci člověka by byli zbyteční. Díky čtyřem absolventům MIT je však všechno jinak a technologická revoluce v gastronomii je blíž, než by si kdokoliv mohl myslet.

V Bostonu otevřeli restauraci, kde ti jídlo připraví robot. Menu sestavují michelinští kuchaři, oběd stojí 160 korun
Zdroj: Spyce

Podařilo se jim totiž vyvinout první robotickou kuchyni na světě, která dostala název Spyce a najdeš ji v Bostonu. Na projektu pracují již několik let. Do jisté míry je pravděpodobně omezený počet jídel, které lze takto připravit, avšak celý koncept je založen na jakémsi postupném promíchávání ingrediencí z jedné nádoby do druhé. S přípravou menu pomáhali dva michelinští kuchaři, kteří si poradili i s exotickou kuchyní.

Možná se díváme na revoluci minimálně v rychlém občerstvení. Stroje dokáží připravit až 200 porcí jídla za hodinu a cena jednoho je přibližně 7,5 dolaru, tedy zhruba 165 Kč. A za všechno mluví i tato názorná ukázka.

Domů
Sdílet
Diskuse