Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2018 14:40
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Čím rychleji chodíš, tím později zemřeš. Studie doporučuje chodit častěji a svižněji

SPORT
Uložit Uložené

Pokud nebudete mít co dělat, vyrazte ven a choďte. Jak se jen dá.

Schody místo eskalátorů, kola místo aut či chůze namísto častého sezení. Doporučení se na nás sypou z každého rohu, z internetu, knih i televize. Samozřejmě, každý z nás by chtěl žít co nejzdravěji, a proto rádi čteme různorodé tipy a triky. Přidáváme další a týkat se bude způsobu, respektive tempa naší každodenní chůze.

Čím rychleji chodíš, tím později zemřeš. Studie doporučuje chodit častěji a svižněji
Zdroj: www.maxpixel.net

„Zvýšené tempo chůze je spojeno s šancí snížení úmrtí,“ vyplývá ze zveřejněné studie, kterou si kompletně anglicky můžete přečíst na tomto odkazu. Výzkumníci z australské University of Sydney v kooperaci s britskými institucemi zaměřili svou pozornost na 50 225 chodců a přišli na toto zjištění. Sbírání poznatků probíhalo v rozmezí let 1994 až 2008 na základě tří typů chůze – pomalé, běžné a zrychlené.

Běžná chůze pomáhá zredukovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a problémů o 20 % na rozdíl od pomalé chůze. Zrychlené tempo se zastavilo ve stejném srovnání na 24 %. Dobře z testu vyšly i starší osoby. Zúčastnění chodci ve věku nad 60 let za pomoci běžné chůze snížily riziko kardiovaskulárních onemocnění o 46 % a při zrychlené o 53 %.

Určitě jste si položili otázku – „a co je to zrychlená chůze?“ Podle vyjádření tamních odborníků je to chození o rychlosti 5 až 6 kilometrů za hodinu, avšak vždy záleží na jednotlivci. Jednoduše, museli byste se trošičku zadýchat, popřípadě po delší chůzi zapotit.

Na závěr ze zprávy vyplývá oznámení, že podobnými aktivitami si člověk nepomůže v boji s rakovinou, respektive chůze nemá na její tvorbu a šíření (její utlumování) žádný vliv.

Domů
Sdílet
Diskuse