Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2018 13:04
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Mladý Čech chce z nemocničního lůžka změnit tuzemské operátory. Dejte nám neomezená data, požaduje

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Jakub chce změnit změnit kulturu českých operátorů a dává jim pravidelně vědět, že neomezená data jsou úplně normální věcí, kterou by měli nabízet.

Mladý student Jakub je v nemocnici déle jak měsíc letos už podruhé. To kvůli zhoršení myopatického onemocnění, kterým trpí. V nemocnici ale není Wi-Fi připojení a množství dat, které poskytují čeští operátoři, mu nedostačuje. Kromě boje s nemocí se tedy rozhodl zabojovat i s jejich nabídkou. „Rozhodl jsem se, že každý den operátorům napíšu, že #jsemneomezenej a že chci tarif s neomezenými daty,“ vysvětluje.

Sám to ale podle jeho slov nezvládne. V rámci psaní příspěvků si totiž pročítal zprávy i od jiných zákazníků a z úrovně jejich chování se zděsil. Jednotlivec to má s nimi totiž těžké. Na trhu zatím stále není alternativa, která by mu dokázala pomoct. Řešením by byla neomezená data, ta však na rozdíl od zahraničních operátorů nikdo v tuzemsku nenabízí. Položil jsem mu tedy pár otázek, aby mi vysvětlil princip jeho hnutí #JsemNeomezenej.

Mladý Čech chce z nemocničního lůžka změnit tuzemské operátory. Dejte nám neomezená data, požaduje

Čeho se vlastně snažíš dosáhnout?

Chci, aby operátoři nabídli českým zákazníkům tarif s neomezenými daty. Samozřejmě je to zkratka a myslím tím tarif s neomezenými daty za přijatelnou cenu, s normální rychlostí. Píšu na profily operátorů, že mám o tento tarif zájem, nabádám lidi, aby mě napodobili, snažím se vyvracet výmluvy operátorů, proč to nejde.

Proč potřebuješ neomezená data?

Data mi pomáhají udržet kontakt se světem: je to pro mě nejsnadnější způsob, jak pracovat, studovat, komunikovat... Chtěl bych ale zdůraznit, že nemám pocit, že bych musel obhajovat, k čemu a kolik dat potřebuju.

Jak probíhá tvá komunikace s operátory?

Pravidelně jim dávám vědět, že chci tarif s neomezenými daty.

Proč myslíš, že máme nejhorší tarify v EU? Kdo za to může?

To je těžká otázka. Troufám si ale tvrdit, že je to vina operátorů, kteří očividně nemají zájem na zavedení tarifu s neomezenými daty. Hledají totiž jenom výmluvy, proč to nejde. Ještě jsem od nich neslyšel, co by podle nich bylo potřeba, aby to šlo. Kdybych se to od nich dozvěděl, rád bych jim pomohl s realizací takových řešení. Do značné míry je třeba připustit, že podíl viny nese i stát a samotní zákazníci.

Dá se souboj s takovým molochem vyhrát?

To nevím. Ale nicneděláním určitě nedá.

Jak ti můžou ostatní lidi s výzvou pomoci?

Ideálně by měli dát operátorům vědět, že nejsou spokojeni se současným nastavením služeb. Mohou sdílet příspěvky Jsem neomezenej nebo mohou sdílet vlastní zkušenosti s operátory, činnosti, ke kterým nejčastěji využívají data.

Jakého ty sám máš operátora?

V případě kartelů na konkrétním subjektu tolik nezáleží. Vyzkoušel jsem ale všechny tři největší.

Který z nich s tebou komunikoval nejhůře?

Nikdo se nedopustil vyloženě faulů, nejvíc mě mrzí komentáře Ondry z Vodafone, který mě obvinil z falšování faktů.

Zjistil jsi za dobu fungování své výzvy o nějakých zajímavých tricích, jak alespoň trochu vyzrát na operátory? 

Já nemám zájem na tom, abych operátory nějakými triky dostal do úzkých. Hraju tu hru fér a věřím, že se to vyplatí.

Jakubova měsíční spotřeba dat je 130 GB. Co mu nabídli jednotliví čeští operátoři?


O2

Mobilní tarif s neomezenými daty O2 nemá. Nabídnut byl Jakubovi tarif Internet Optimal Air – bez úvazku za 649 Kč, je vázán na konkrétní místo, modem za 1499 Kč.

Vodafone

Mobilní tarif s neomezenými daty Vodafone nemá. Nabídl však tarif Red+, ve kterém je 50 GB. Vyjde na 2 500 Kč.

T-Mobile

Mobilní tarif s neomezenými daty T-Mobile nemá. Největší balíček nabízí za 2 500 Kč. Zákazník ale dostane 60 GB dat.


Jestli chceš Jakuba také podpořit, přidej se na facebookovou stránku Jsem neomezenej a pomoz něco v České republice změnit. 

Domů
Sdílet
Diskuse