Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2018 12:24
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Kvůli Fortnite přijde Google letos o minimálně 50 milionů dolarů. Hra totiž obešla obchod Google Play

TECH
Uložit Uložené

Rozhodnutí tvůrců populární hry Fortnite připraví Google o nemalé peníze. Podle odhadů totiž gigant přijde o alespoň 50 milionů dolarů, které by jinak měl jako podíl z tržeb.

Aktuální fenomén Fortnite Battle Royale je už v těchto dnech k dostání i na mobilní telefony s operačním systémem Android a studio Epic Games tak konečně dostalo svůj hit i na poslední velkou platformu, která jim dosud chyběla. Hráči tak mají jistě důvod k radosti. Americká společnost Google, která za vývojem Androidu stojí, však jejich nadšení pravděpodobně příliš nesdílí.

Velký podíl z tržeb

Tým tvůrců se totiž rozhodl při vydání hry na tuto rozšířenou platformu obejít obchod Google Play, čímž giganta připravil o balík peněz, a hru dát k dispozici pouze prostřednictvím své vlastní stránky. Titul je podle vývojářů totiž dostatečně populární, aby přitáhl davy hráčů i bez pomoci tohoto tradičního distribučního kanálu.

To však s sebou podle odborníků může nést i jistá bezpečností rizika, jako například možnost, že bude nyní pro hackery snazší obelstít hráče, kteří si následně stáhnou na svá zařízení nějaké škodlivé programy. Tvůrci z Epic Games si však za svým rozhodnutím stojí a jako jeden z důvodů pro obejití Google Play uvedli, že podíl z tržeb, který si americká společnost bere, je příliš vysoký.

Kvůli Fortnite přijde Google letos o minimálně 50 milionů dolarů. Hra totiž obešla obchod Google Play
Zdroj: Fortnite/Epic Games

Minimálně 50 milionů dolarů

Podle současných odhadů by si Google za normálních okolností díky svému podílu z tržeb, které plynou z mikrotransakcí ve hře, přišel do konce letošního roku minimálně na 50 milionů dolarů, nyní však gigant kvůli rozhodnutí tvůrců utře nos a na tučné výdělky může zapomenout. A pokud bude popularita titulu dále růst, může být zmíněná částka nakonec ještě vyšší.

Naproti tomu konkurenční Apple, jehož operační systém iOS není zdaleka tak otevřený jako ten od Googlu, na Fornite vydělává více než slušně. Zde totiž autoři neměli jinou možnost, než hru zpřístupnit právě přes obchod App Store, a díky 30% podílu z tržeb si firma od poloviny března (marec) tohoto roku vydělala už 54 milionů dolarů, aniž by v podstatě musela hnout prstem. Peníze, o které Google přišel, jsou tedy srovnatelném s těmi, které Apple získal.

Nutno ale ještě jednou připomenout, že v případě ztráty Googlu se jedná o pouhé odhady a to, o kolik peněz Epic amerického giganta reálně připravil, ukáže až čas. Úspěšnost Fortnite na Androidu se bude pochopitelně odvíjet zejména od toho, jak dobře bude hra na této platformě fungovat. Nyní se totiž ještě nachází v testovací beta verzi, která potrvá zřejmě až do konce léta.

Domů
Sdílet
Diskuse