Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2018 12:04
Čas čtení 0:00
Soňa M.

Kim Čong-un zrušil Vánoce a Margaret Thatcherová odmítla letět s pandou. Jaké zvláštní věci udělali světoví lídři?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kdo přivolával déšť tancem a proč si JFK objednal 1 200 doutníků naráz?

Politiky si většinou se šílenými rozhodnutími nespojujeme. Jejich životy si představujeme jako předem nadiktovanou nudu. Řekl bys však, že někteří politici bojovali proti suchu v jejich zemi tak, že tancovali dešťový tanec nebo si objednali více než tisíc kusů nejkvalitnějších kubánských doutníků? Důvody, proč tak činili, se sice mohou zdát už o něco prozaičtější, ale stále je o čem mluvit.


1. Jak Železná lady neletěla v Concordu s pandou

Představ si, že v letadle, kterým cestuješ, letí i panda. To by byla skvělá story, zřejmě by si ji tví přátelé vyslechli na každé party. Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová se na to zřejmě dívala jinak. Ve skutečnosti jednou odmítla cestovat ve stejném Concordu jako milý černobílý medvídek.

Železná lady však pandy nepovažovala za ošklivé, ani si nemyslela, že je pod její úroveň cestovat s dvoubarevnou medvědovitých šelmou. Jejím důvodem byla, jak jinak, politika.

Čína se v osmdesátých letech snažila navázat nové diplomatické vztahy se zeměmi Západu. Když se Číňané rozhodli pro nějakou konkrétní zemi, dali jí diplomatický dárek, pandu. Dělali to tak často, že tento postup dostal pojmenování – pandová diplomacie.

A Margaret Thatcherová pandové diplomacii nefandila. V roce 1981 dokonce odmítla cestovat ve stejném letadle jako sameček pandy, kterého si chtěly zapůjčit USA, aby se „skamarádil“ se samičkou. Tu dostali Američané od Číňanů jako dar.

Margaret Thatcherová tehdy prohlásila, že spojování politiky s pandami nevěstí nic dobrého. V dopise dokonce napsala, že pandu s sebou nevezme, přičemž slovo nevezme dvakrát podtrhla.

2. Dešťový tanec Eva Moralese

Kdykoli zavládne letní sucho a farmáři nešťastně ukazují, jak slabá bude úroda, experti přijdou s nápady na nejmodernější řešení závlahového systému a politici se předhánějí v tom, kdo z nich navrhne lepší řešení.

To samozřejmě platí, pokud se právě nenacházíte v Bolívii. Možná to nevíš, ale tato jihoamerická země zažila obrovskou vlnu sucha v listopadu 2016. Prezident Evo Morales tehdy udělal „vše pro to, aby sucho zastavil.“

Vydal se do vesnice nedaleko hlavního administrativního města Bolívie La Paz, kde dodnes žijí tradičním způsobem Ajmarové, indiánský kmen. Prezident, který je také Ajmar, si s místními obyvateli zatancoval dešťový tanec.

Pokud se ptáš, zda tento rituál zabral, odpověď se zřejmě nedozvíme. Dlouho očekávaný déšť totiž do La Paz nakonec přišel, a to těsně po Moralesově tanci. Na druhé straně, déšť tehdy předpověděli i meteorologové, a tak mohlo jít jen o vypočítavost ze strany bolivijského prezidenta.

Mnozí se domnívají, že Evo Morales měl velmi dobrý důvod, aby situaci se suchem řešil. Pravičáci v jeho vlastní zemi totiž z vlny sucha obvinili jeho, vyčítajíc mu vysušení několika jezer v Andské oblasti.

3. JFK a 1 200 kubánských doutníků

Známí lidé mají všelijaké hvězdné manýry. Ani politiky různé výstřelky přirozeně neobcházejí, ale objednat si pro sebe 1 200 nejkvalitnějších kubánských doutníků, to je opravdu příliš. A přece přesně to udělal bývalý prezident Spojených států Amerických John Fitzgerald Kennedy v roce 1962.

Kim Čong-un zrušil Vánoce a Margaret Thatcherová odmítla letět s pandou. Jaké zvláštní věci udělali světoví lídři?
Zdroj: Flickr/Cecil Stoughton

Samozřejmě, nešlo o náhodu ani o žádnou výstřednost, ale spíše o vypočítavost ze strany oblíbeného amerického lídra. Objednávku totiž uskutečnil jen několik hodin před tím, než zavedl obchodní embargo na rebelující Kubu, ležící jen 180 kilometrů od poloostrova Florida.

Na událost si pro portál IrishCentral zavzpomínal Pierre Salinger, šéf Kennedyho tiskového oddělení. Prezident si ho tehdy k sobě zavolal a zeptal se ho, jestli by mu byl schopen sehnat opravdu hodně doutníků do následujícího rána.

„Druhý den ráno jsem přibližně v osm vešel do své kanceláře v Bílém domě, přímá linka do prezidentova úřadu již ve velkém zvonila. Zeptal se mě, jestli bych k němu mohl hned přijít,“ vzpomíná Salinger na událost a dodává, že Kennedy byl šťastný, když se dozvěděl, že Salinger mu byl schopen za krátkou dobu sehnat až 1 200 doutníků.

„Potom vzal papír, který hned podepsal. Byl to dekret, který zakázal všechny kubánské produkty ve Spojených státech. Kubánské doutníky byly v naší zemi od té doby ilegální,“ dokončil Salinger.

4. Prezident, který jezdil 25 let starým autem

Politiky si obvykle spojujeme s obleky na míru bez jediného záhybu, nádherným bydlením a luxusními auty. Existuje však jeden prezident, který se této definici politika absolutně vymykal.

Je jím José „Pepe“ Mujica, bývalý prezident Uruguaye, jehož často přezdívali „nejchudší prezident na světě“. Proti této přezdívce však Mujica ohradil se slovy: „Říkají o mně, že jsem nejchudší prezident, ale já si to nemyslím. Chudý člověk je ten, který pociťuje, že mu něco chybí. Já to tak necítím.“

Přesto žil Pepe Mujica i během svého prezidentování velmi skromně v malém domě s několika slepicemi a psy. Jezdil ve starém Volkswagenu Brouk. Dokonce ho chtěl na summitu v bolivijském městě Santa Cruz koupit jistý arabský šejk. Ten řekl, že ho odkoupí za milion dolarů. Pepe Mujica však nabídku nepřijal, a tak dále jezdil v modrém autě vyrobeném v roce 1987.

Tvrdil o sobě, že pokud chce vládnout lidu jako sociální demokrat, musí bydlet tak jako lidé v jeho zemi, aby se jim neodcizil, aby znal jejich problémy. Přestože průzkumy veřejného mínění v jiných zemích ukazují, že lidé nejsou spokojeni se svými lídry, Pepe Mujicha měl rok před předáním funkce podporu téměř 60 %. Ptáš se, proč ho znovu nezvolili za prezidenta? Odpověď je jednoduchá, nedovolila mu to ústava.

5. Kimova říše nemá Vánoce

O tom, co všechno je zakázáno v Severní Koreji, slýcháš určitě často. Modré džíny, západní hudba, sledování porna. Možná však nevíš, že v KLDR dostaly pomyslnou červenou i Vánoce.

Vánoce se v říši Kimů neoslavovaly veřejně od roku 1948, kdy vládu v zemi přebral věčný prezident Kim Ir-sen, dědeček současného lídra Kim Čong-una.

„Severokorejská ústava sice teoreticky povoluje svobodu vyznání pro všechny obyvatele, ale kdokoli, koho by přistihli při účasti na slavnostních ceremoniích, riskuje, že skončí ve vězení nebo i hůře,“ napsal britský portál Express a dodal, že náboženství Severní Korea potlačuje, protože představují hrozbu pro tamní režim.

V roce 2016 však Kim Čong-un zakázal Vánoce úplně. Namísto toho by podle něj měli Severokorejci vzdát úctu jeho babičce, která se 24. prosince narodila.

Domů
Sdílet
Diskuse