Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2018 10:27
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Jak vypadá tělo po 55 hodinách a 163 kilometrech plavání? Nizozemec porazil rakovinu a vyhrál zlatou olympijskou medaili

SPORT
Uložit Uložené

Nizozemec Maarten van der Weijden se nikdy nevzdal.

Maarten van der Weijden odmalička miloval vodu a plavání, díky čemuž tvrdě pracoval, aby se plavání mohl věnovat profesionálně. Naneštěstí mu jako 19letému diagnostikovali rakovinu a budoucnost mladého chlapce nevypadala růžově.

Lékaři mu nedávali velké šance, že úspěšně porazí leukémii a bude moci opět profesionálně plavat, avšak Maarten svou nemoc dokázal přemoci a za pár let už stál na startu na olympijských hrách v Pekingu.


 

Vyhrál dokonce zlatou medaili a svým příběhem inspiroval tisíce mladých i starých lidí, aby šli za svými sny. Nikdy přitom nezapomněl na těžký životní příběh, kterým si prošel, a před pár dny proto vyrazil na extrémně náročnou cestu. Maarten se zapřísahal, že zvládne celou 200kilometrovou trasu kanálu Elfstedentocht za 3 dny.

Plavec neměl mít dlouhou dobu k odpočinku a výzva vypadala nadějně, jenže po 163 kilometrech Maartena zradilo zdraví. Vyčerpanost organismu i znečištění vody znamenalo, že výzva byla předčasně zrušena, což však nijak nenarušilo hlavní myšlenku.

Nizozemec vybral na výzkum rakoviny přibližně 3,5 milionu eur a úspěch se dostal i do zahraničních médií díky fascinujícím fotkám rozbředlého těla po 55 hodinách ve vodě. Většího bojovníka bys hledal jen těžko.






Domů
Sdílet
Diskuse