Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2018 19:33
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V roce 2025 stroje poprvé odvedou víc práce než lidé

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tento náčrt budoucnosti je méně děsivý, než si možná myslíte.

Pokud sečteme všechny pracovní hodiny, které tvoří ekonomiku celého světa, zjistíme, že lidská práce tvoří 71 procent. Zbytek obstarávají stroje.

Takový stav ale nemá trvat dlouho. Alespoň to tvrdí studie The future of jobs, kterou vydalo Světové ekonomické fórum – respektovaná autorita v oblasti ekonomie.

Podle údajů z jejich práce má do roku 2025 podíl lidské práce v celosvětovém měřítku klesnout na 48 procent. Stroje tak převezmou poprvé v historii nadvládu nad lidmi v pracovním procesu. 

Z toho důvodu má do pěti let zaniknout kolem 75 milionů pracovních míst. Lidi na těchto pozicích nahradí stroje. 

V roce 2025 stroje poprvé odvedou víc práce než lidé
Zdroj: World Economic Forum

To zní jako alarmující scénář, ale autoři studie nás vzápětí uklidňují tvrzením, že díky proměně trhu a nástupu strojů vznikne 133 milionů nových pracovních míst

V konečném důsledku se tak nemusíme obávat, že nám „stroje vezmou práci“. Jediná potíž bude spočívat v potřebě rekvalifikace a utváření nových oborů na školách.

Velké změny čekají našeho západního souseda, jak upozorňuje německý deník Spiegel, jehož novináři studii prozkoumali a popsali, co bude Německo do budoucna na trhu práce čekat. 

Celých 85 procent německých firem má v plánu do příštích pěti let automatizovat práci, ale zároveň přibližně stejný počet firem plánuje zaměstnat nové a kvalifikovanější pracovníky.

A co budou dělat? Na starosti budou mít zpracování a analýzu dat, vědecký výzkum, vývoj softwaru či obsluhu sociálních sítí.

Technologie seřazené podle pravděpodobnosti, že je firmy zapojí do procesu do roku 2022

V roce 2025 stroje poprvé odvedou víc práce než lidé
Zdroj: World Economic Forum

Jak se můžete přesvědčit na webu Willrobotstakemyjob, nejvíce ohroženou skupinou jsou dělníci, účetní, pokladní a vykonavatelé kancelářských prací. 

A co Česko?

Když situaci vztáhneme na Českou republiku, čeká nás obtížnější situace než státy na západ od nás. Naše ekonomika je založena na montáži a levné práci pro Německo.

To nás podle studie McKinsey Global Institute řadí na první místo mezi evropské státy, které jsou automatizací ohroženy nejvíce.

Studie The future of jobs od Světového ekonomického fóra se opírá o výsledky dotazníku, který vyplnili personalisté z více než 300 společností z celého světa, které pod sebou mají na 15 milionů pracovních míst

Pro nás bude klíčové, jak nástup robotizace ovlivní automobilový průmysl, na kterém Česko a Slovensko staví. 

Domů
Sdílet
Diskuse