Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2018 15:37
Čas čtení 6:39
Dušan Šutarík

Náboženští fanatici a falešní proroci s chutí zabíjet. Toto je 10 nejlepších filmů o sektách a kultech

FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ FILMY
Uložit Uložené

Náboženské sekty ve všech svých podobách.

Možná se to tak na první pohled nezdá, ale filmů, které by se zabývaly sektami či náboženskými fanatiky, zas tak moc nemáme. V následujícím článku jsme shromáždili ty nejlepší z nich.

Zařadili jsme výhradně snímky, které s motivem sekty a náboženského fanatismu pracují otevřeně a od začátku jde o jejich ústřední motiv, tedy nejde o vyzrazení pointy. To platí i pro některá klasická díla světové kinematografie. Přeci jen nechceme zkazit zážitek těm, kteří je ještě neviděli. Zároveň jsme vyřadili i dokumentární snímky.

I bez nich se nám však perfektních filmů podařilo nashromáždit více než dost. Jsou žánrově různorodé a dostatečně pestré. Kterému z nich dáš přednost záleží jen na tvém vkusu.

The Conspiracy (režie: Christopher MacBride, 2012)

The Conspiracy patří k těm méně známým hororovým thrillerům. Přitom jde pravděpodobně o jednoho z nejlepšího zástupců subžánru found footage. Příběh vypráví o filmařích Aaronovi (Aaron Poole) a Jimovi (James Gilbert).

Ti natáčejí film o excentrickém konspiračním teoretikovi Terrancovi. Ten však jednoho dne beze stopy zmizí. Aaron a Jim se ho snaží najít a zjišťují, že s jeho zmizením může mít něco společného záhadný tajný spolek Tarsus, který se chce údajně zmocnit vlády nad světem.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? 1. února 2024 10:31

The Conspiracy je temný a pořádně napínavý zážitek. Nespoléhá se na nadpřirozeno, ani levné lekačky, ale spíše na zlověstnou atmosféru a postupně budované napětí.

Faults (režie: Riley Stearns, 2014)

Dr. Ansel Roth (Leland Orser) je samozvaný expert na okultismus. Vyhledají ho rodiče pohřešované Claire (Mary Elizabeth Winstead) a požádají ho, aby ji dostal ze spárů náboženské sekty. To se mu nakonec i podaří, ale tím jeho problémy ani zdaleka nekončí.

Faults opět patří k těm méně nápadným filmům, které znají spíše festivaloví diváci. Je trochu škoda, že si snímek nenašel širší publikum, protože je kvalitní. Dominuje mu zejména skvělá nervózní atmosféra, ale i občasný humor, který by tu divák možná nečekal. Leland Orser a Mary Elizabeth Winstead hrají výborně a plusem jsou i dobře napsané dialogy.

Sound of My Voice (režie: Zal Batmanglij, 2011)

Výborný, ačkoli trochu nenápadný nezávislák Zala Batmanglije s podmanivou Brit Marling v hlavní roli (podílela se i na scénáři). Dvěma mladým dokumentaristům Peterovi (Christopher Denham) a Lorne (Nicole Vicius) se podaří proniknout mezi členy záhadného kultu. V jeho čele stojí tajemná Maggie (Brit Marling), která tvrdí, že přichází z budoucnosti.

Sound of My Voice je pomalé mysteriózní drama s thrillerovými prvky, které se může opřít o inteligentní scénář a schopné herce v hlavních rolích. Skvělé je, jak si divák od určitého momentu myslí, že má v příběhu jasno, jen aby mu tvůrci v závěru dokonale popletli hlavu a donutili ho přemýšlet.

Sound of My Voice je výborné a atmosférické sektářské drama, které si však užijí spíše milovníci nezávislé kinematografie.

Red State (režie: Kevin Smith, 2011)

Kevin Smith si dal odbočku ze svého komediálního rajónu a doručil nám akční sektářský thriller. A podle nás jde o svěží snímek, kterému se rozhodně vyplatí věnovat čas.

Doporučeno
KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? 19. prosince 2023 7:00

Příběh vypráví o kamarádech Travisovi, Jarodovi a Billym Rayovi. Ti se dostanou do spárů šílené fundamentalistické křesťanské sekty, kterou vede Abinu Cooper (Michael Parks). Kult je znám svými fanatickými homofobními projevy, a dokonce se nezastaví ani před vraždami homosexuálů.

Red State je rozhodně zajímavým zážitkem. Smith se inspiroval skutečnou baptistické sektou Westboro Baptist Church a jejím (dnes již zesnulým) lídrem Fredem Phelpsem. Red State je vlastně takový zvláštní mix několika žánrů (komedie, horor, thriller, akční film) a příběh je bohatý i na vcelku nečekané zvraty.

Je sporné, zda ti takto namíchaný koktejl sedne, ale pokud zohledníš fakt, že Smith je v podobných žánrech teprve nováček, tak je výsledek více než slušný. Škoda, že svými dalšími filmy (Tusk, Yoga Hosers) svůj potenciál prakticky potopil.

Martha Marcy May Marlene (režie: Sean Durkin, 2011)

Mladá Martha (Elizabeth Olsen) po dvou letech uteče ze zvláštního kultu a útočiště najde u své sestry Lucy (Sarah Paulson) a jejího manžela Teda (Hugh Dancy).

Její snaha zařadit se do normálního života je však náročná. Martha se chová zvláštně a projevuje silné příznaky paranoie. Ve flashbacích se následně dozvídáme, co byla dotyčná sekta vlastně zač a proč se Martha nakonec rozhodla uprchnout.

Martha Macy May Marlene je mimořádně silným a mrazivým debutem. Jde hlavně o pomalé psychologické drama o tom, jak těžké je najít opět vytoužený klid, ale také polemikou o tom, jak „správně“ vést svůj život.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš film podle závěrečné scény? Tyto záběry otestují i ty největší znalce KVÍZ: Poznáš film podle závěrečné scény? Tyto záběry otestují i ty největší znalce 11. prosince 2023 8:00

Elizabeth Olsen předvedla absolutně špičkový výkon a veškerou její úzkost, strach a paranoidní chování se bezchybně podařilo přenést i na diváka. Snímek je navíc v některých aspektech otevřený divácké interpretací a několik věcí si v něm budeš muset domyslet.

The Wicker Man (režie: Robin Hardy, 1973)

Pozoruhodná kultovka The Wicker Man je znepokojivým a originálním dílem. Vypráví příběh policejního seržanta Howieho (Edward Woodward), přísného křesťana, který na záhadném skotském ostrově vyšetřuje zmizení mladé dívky.

Howieho striktní náboženská víra se však dostává do konfliktu s pohanskými rituály obyvatel ostrova. Co se ve skutečnosti za zmizením dívky skrývá?

Snímek se může pochlubit skvělou atmosférou a prvky, které byste v tomto typu filmu možná nečekali (časté pěvecké výstupy). Vše dohromady však tvoří jedinečnou vizi o utkání dvou radikálně odlišných světů, kde se příliš nedá sympatizovat ani s jednou stranou, neboť obě představují dva póly náboženského fanatismu.

Edward Woodward je v hlavní roli vynikající a perfektní je i Christopher Lee jako tajemný vůdce ostrova – Lord Summerisle. The Wicker Man si prošel trnitou cestou, než si vydobyl kultovní status.

Jeho negativy byly omylem zničeny a kompletní režisérská verze byla uvedena až v roce 2002 na DVD nosičích. I v ní však chybí několik scén. Snímek se v roce 2006 dočkal i remaku s Nicolasem Cagem, tomu se však obloukem vyhněte.

Mandy (režie: Panos Cosmatos, 2018)

Výborný halucinační horor Panose Cosmatose se od nás na Filmkultu dočkal i recenze (najdete ji zde). Příběh vypráví o dřevorubec Redovi (Nicolas Cage) a jeho přítelkyni Mandy (Andrea Riseborough), které si vezme do parády psychopatický kult. V tomto případě je však důležitější to, jak je tento příběh podán.

Zaručujeme ti, že něco podobného jsi ještě neviděl. Šílená surreálná atmosféra, násilí a snové výjevy, to vše podpořeno nádherně temně dunivou hudbou zesnulého Jóhanna Jóhannssona. Plus asi nejlepší výkon Nicolase Cage za poslední roky.

Doporučeno
Náckové, nezvaní hosti i posmrtný život. Přinášíme ti osm tipů na méně známé hororové klenoty, které musíš vidět Náckové, nezvaní hosti i posmrtný život. Přinášíme ti osm tipů na méně známé hororové klenoty, které musíš vidět 10. prosince 2023 15:00

Kritici snímek právem vynášejí do nebes, mezi diváky to však zřejmě bude mít těžší. Zážitek je to ale tak nezvyklý a hypnotický, že se vyplatí dát Mandy šanci. Pokud se ti trefí do nálady a vkusu, budeš totálně unesen.


Indiana Jones a Chrám zkázy (režie: Steven Spielberg, 1984)

K Indiana Jonesovi asi nemusíme moc dodávat. Celá trilogie je samozřejmě skvělá, ačkoli Chrám zkázy zůstává tak trochu ve stínu zbývajících dvou dílů. V ději se přeneseme rok před události Dobyvatelů ztracené archy. Indiana Jones (Harrison Ford) se dostane v Šanghaji do potyčky s čínským gangsterským bossem.

Při útěku se spolu se zpěvačkou Willie (Kate Capshaw) a  Shortym (Jonathan Ke Quan) nečekaně dorazí do Indie. Jones musí najít posvátné kameny, které chránily tamní vesnici a také unesené děti jejích obyvatel. Hrdinové se následně dostávají na stopu kanibalistické sekty.

Pokud bychom se na celou trilogii podívali vcelku, tak se zdá, že Chrám zkázy je pravděpodobně její nejslabší článek. To ale ani náhodou neznamená, že jde o špatný film! Steven Spielberg jednoduše i tentokrát ukázal, že patří mezi skutečné génie a naservíroval nám skvělé dobrodružství plné temné atmosféry, humoru a akce.

The Master (režie: Paul Thomas Anderson, 2012)

Poměrně náročné, avšak pořádně strhující drama The Master od geniálního Paula Thomase Andersona klade na diváka nemalé nároky. Hlavním hrdinou je válečný veterán a alkoholik Freddie Quell (Joaquin Phoenix), který má po válce velké problémy zařadit se zpět do společnosti.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se ve fantasy filmech? Tyhle otázky ověří, jestli tenhle žánr opravdu miluješ KVÍZ: Vyznáš se ve fantasy filmech? Tyhle otázky ověří, jestli tenhle žánr opravdu miluješ 25. listopadu 2023 8:00

Náhodně se však setkává s charismatickým Lancasterem Doddem (Phillip Seymour Hoffman), který se chystá světu představit své nové filozoficko-náboženské učení.

Anderson sice pracuje s fiktivním příběhem, avšak mnoho kritiků si povšimlo, že Lancaster Dodd a jeho učení sdílejí mnoho podobností s L. Ronem Hubbardem, zakladatelem scientologické církve. Vzestup tohoto hnutí však patří jen k jedné z mnoha vrstev tohoto brilantního filmu.

Joaquin Phoenix předvedl zřejmě jeden z vůbec nejlepších hereckých výkonů v historii a Phillip Seymour Hoffman se mu s přehledem vyrovnal. Psychologicky propracovaný, interpretačně otevřený a herecky geniální. The Master je zkrátka filmem, který bys neměl minout.

Eyes Wide Shut (režie: Stanley Kubrick, 1999)

Nezapomenutelná labutí píseň geniálního Stanleyho Kubricka je modernizovanou adaptací snové novely od Arthura Schnitzlera. Známý newyorský lékař William Hartford (Tom Cruise) je šokován, když mu jeho manželka Alice (Nicole Kidman) prozradí, že měla erotickou fantazii s jiným mužem, pro kterého by byla ochotna opustit Williama i jejich dceru.

Tato událost se stává spouštěčem nevšední a nebezpečné Williamovy odysey. Během ní se podvodem dostane na tajné shromáždění neznámého sexuálního kultu. Netuší však, v jakém nebezpečí se ocitl.

Mysteriózní thriller Eyes Wide Shut je úžasně atmosférickým dílem s vynikajícími hereckými výkony. Všudypřítomnou záhadnost potvrzuje i fakt, že nevíme, co je vlastně záhadná sekta zač, respektive čeho všeho jsou její členové schopni.

Ve druhé rovině však snímek funguje i jako psychoanalytická studie zkoumající moc sexuálních fantazií a snů. Mistrovské dílo filmového velikána.


BONUS: Waco (režie: John Erick Dowdle, Dennie Gordon, 2018)

Minisérie Waco tak trochu unikla diváckému zájmu, což je ale docela škoda. Jak už říká název, seriál se zabývá nechvalně známým 51denním obléháním sídla sekty Davidiánů v texaském městečku Waco.

Doporučeno
KVÍZ: Horolezci, horolezkyně, horolezčata. Jak dobře znáš filmy s Tomášem Holým? KVÍZ: Horolezci, horolezkyně, horolezčata. Jak dobře znáš filmy s Tomášem Holým? 15. listopadu 2023 8:00

Davidiány vede charismatický David Koresh (Taylor Kitsch), který se ozbrojeným složkám odmítá vzdát. Na vyjednávači Garym Noesnerovi (Michael Shannon) je, přesvědčit ho, aby spolu se svými následovníky vyšel z budovy.

Režiséři John Erick Dowdle a Dennie Gordon velmi přesvědčivě zhmotnili tragické události z roku 1993. Opřít se mohli o skvělé herecké výkony Shannona a Kitsche, jakož i o sílu samotného skutečného příběhu. Zajímavé je, že se nedočkáme žádné přehnané démonizace ani zjednodušování.

Dowdle se snaží o nezaujatost a jde mu opravdu o to, aby události zobrazil co nejpřesněji (i přesto, že o nich dodnes panuje mnoho nejasností).

Některým divákům možná bude vadit, že se tvůrci snaží Koreshe zlidštit, avšak podle nás právě o to hrozivěji jeho fanatik působí. První dvě epizody jsou sice poněkud pomalejší (ačkoli ne nudné), následně se ale seriál rozběhne a přibije vás do sedačky.

Který ze jmenovaných titulů tě oslovil nejvíce? Zahlasujte v naší anketě.

Domů
Sdílet
Diskuse