Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2018 9:52
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Kluby PSG a Manchester City roky porušovaly pravidla a UEFA je kryla. Skandál otřásá fotbalovým světem

SPORT
Uložit Uložené

Dva fotbalové kluby měly být kryty na nejvyšších místech.

Fotbaloví fanoušci a odborníci dlouho upozorňovali na to, že v klubech jako Manchester City či PSG není něco v pořádku. Kluby prostě neměly takovou světovou popularitu a standardní roční příjmy, aby si mohly dovolit utrácet stovky milionů na nové hráče, ale organizace UEFA proti klubům nezasahovala.

Senzační únik informací prostřednictvím Football Leaks nyní publikoval německý časopis Der Spiegel. Kluby kryté penězi bohatých majitelů Manchester City a PSG měly podle uniklých dokumentů roky systematicky porušovat pravidla a nynější šéf FIFA Gianni Infantino je prý kryl.


Pravidla mělo francouzské PSG začít porušovat již v roce 2012, kdy byl v čele UEFA Michel Platini. Platini uzavřel tajnou dohodu se šéfem PSG Nasserem Al-Khelaifim o tom, aby UEFA přivřela oči a nevšímala si nesrovnalostí s vykazovaným financováním a skutečnou situací.

Dokumenty poukazují na to, že PSG podvodem získalo více než 1,8 miliardy eur přímo od katarské vlády, což mělo francouzský klub vyloučit z prestižní Ligy mistrů. Ani jednou se tak nestalo, na což jsme díky dokumentům získali vysvětlení.

Manchester City se měl provinit i při vysvětlování financování ze sezóny 2013/2014 s organizací Qatar Tourism Authority. Kluby dokonce opakovaně porušily předem určený rozdíl mezi příjmy a výdaji při přestupech hráčů.

Přestože maximální povolený rozdíl byl 45 milionů eur, u PSG byl rozdíl 218 milionů eur a u City 188 milionů. Momentálně se v médiích dokonce skloňuje i potenciální ohrožení přestupů Neymara či Mbappého, které mohly být dotaženy dokonce pomocí podvodu. Vyšetřování PSG z roku 2017 bylo dokonce náhle uzavřené, přičemž zrušení bylo vysvětleno politickými důvody.

Momentálně se tak světla reflektorů zaměřila právě na Infantina. Nynější šéf FIFA působil ve zmíněných letech právě ve strukturách UEFA a na internet unikla i mailová komunikace s Manchesterem City, v níž Infantino slibuje, že bude bojovat za co nejnižší trest pro anglický klub. Oba týmy už stihly obvinění z dokumentů odmítnout, ale následující týdny určitě přinesou další novinky.

Domů
Sdílet
Diskuse