Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2018 15:54
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Rusové se pyšní novým fotbalovým i hokejovým stadionem v jednom. Stál více než 30 miliard korun

SPORT
Uložit Uložené

Moskva se už pyšní novým sportovištěm, na první zápas si však fanoušci musí počkat.

Když bývalý stadion ruského týmu Dynamo Moskva v roce 2008 zavřeli, protože byl zralý na demolici, místní fanoušci netrpělivě očekávali, který projekt vyhraje architektonickou soutěž.

O výhru bojovalo několik návrhů, přičemž nakonec zvítězil odvážný design architekta Davida Manicy ze studia MANICA Architecture. Pod jednou střechu zahrnul nejen fotbalový, ale i hokejový stadion, což skupinu kompetentních oslovilo natolik, že návrh uspěl a začalo se budovat. Hrávat na něm bude nejen FC Dynamo Moskva, ale i HC Dynamo Moskva.


I když měl být stadion hotový už v minulosti, nové informace hovoří jasnou řečí. Jak informoval Šport.sk, otevírací fotbalový zápas se na stadionu VTB Arena odehraje v březnu příštího roku, avšak hokejisté by si měli počkat až do podzimu.

Fanoušci se mohou těšit na fotbalovou kapacitu 27 tisíc míst, zatímco hokejová aréna pod stejnou střechou bude dosahovat kapacity 11 tisíc míst. Aréna bude hostit i akce jako koncerty či MMA zápasy.

Investice do nového stadionu nebyla vůbec nízká. Celkově by měla činit 1,5 miliardy dolarů, tedy kolem 33 miliard korun. Na stadionu najdeš i luxusní hotel či restaurace s výhledem přímo na sportoviště. Samozřejmostí bude nákupní centrum či parkoviště.

Mělo se na něm hrát i poslední mistrovství světa ve fotbale, jenže konstruktéři arénu nestihli dokončit ve stanoveném termínu, a tak byly zápasy už dopředu přesunuty. 




Domů
Sdílet
Diskuse