Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2018 21:24
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Češi věnovali na charitu rekordních 8,1 miliardy korun

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Že jsme národ necitů a sebestředných lakomců? Vůbec ne.

V posledních letech cloumá Evropou migrační krize, na světlo světa se dostávají obskurní extremistické spolky a veřejný prostor vyplňují nenávistné projevy. Člověk by až řekl, že Češi zanevřeli na smysl pro humanitu a pomoc slabším.

Jenže, jak ukazují oficiální čísla, opak je pravdou. V loňském roce totiž Češi a české firmy dohromady přispěly historicky nejvyšší částkou 8,1 miliardy korun. To je pro lepší představu např. rozpočet Plzně. Oproti loňsku jde o nárůst o 600 milionů. 

Drobní dárci přispěli z celkové částky 2 miliardami korun. Nutno ovšem podotknout, že dary se vypočítávají z daňového přiznání, a tak může být finální částka až dvojnásobná. Obecně ale pravidelně přispívá 160 tisíc drobných dárců z Česka.

Češi věnovali na charitu rekordních 8,1 miliardy korun
Zdroj: Pxhere.com / CC0 Public Domain

Našince nejvíce oslovují pohnuté osudy lidí a nebo tragické události, které hýbou republikou. Příkladem budiž úmrtí vojáků v Afghánistánu. Na ně se v průběhu pouhých dvou dnů vybralo 10 milionů korun.

Pochopitelným trendem ve filantropii je úbytek peněz vhozených do kasičky a nárůst příspěvků on-line.  

Domů
Sdílet
Diskuse