Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2018 19:55
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Dle pravidel měl být zápas Marpa a Rytmuse ukončen po třetím knockdownu. Jaký je názor odborníků?

SPORT ČESKÝ RAP MARPO
Uložit Uložené

Byla porušena pravidla České boxerské asociace? Oslovili jsme organizaci XFN a dva známé rozhodčí, kterých jsme se zeptali, co si o této neobvyklé situaci myslí.

Boxerský zápas Rytmuse a Marpa podle očekávání otřásl Českem i Slovenskem a v konečném důsledku se mu podařilo rozšířit bojové sporty i do domácností, kam by se jinak nikdy nedostaly. Souboj známých raperů ve svých zemích měl vítěznou příchuť pro mladšího a zkušenějšího bojovníka Marpa, kterému však nevyšlo předsevzetí ukončit zápas do pátého kola.

Více než 17 tisíc fanoušků v pražské O2 areně a desetitisíce diváků živého přenosu byli svědky atraktivního duelu plného zajímavých sportovních momentů. A teď, když už je po všem, se vynořuje množství svátečních rozhodčích a odborníků na všechno.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @rytmusking,

Suverénně nejvíce diskutovaným tématem je to, zda se rozhodčí řídil pravidly, když i po třetím Rytmusově knockdownu ve druhém kole dovolil, aby zápas pokračoval. Fanoušci v tom pochopitelně mají jasno, protože v první řadě chtěli vidět show.

Jak jsme mohli vidět během zápasu, překvapen byl i samotný Marpo, který po třetím tvrdém úderu po složení Rytmuse na kolena automaticky vyplivl chránič na zuby a zápas považoval za ukončený.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa O2 arena (@o2arenapraha),

Co si však o této problematice myslí profesionálové v oboru bojových sportů? Rozhodli jsme se oslovit nejen samotnou organizaci XFN, pod jejíž záštitou celý večer probíhal, ale i rozhodčí, přičemž jsme o vyjádření poprosili ty nejpovolanější.

Zároveň ještě dáváme do pozornosti oficiální technická pravidla od České boxerské asociace platné od 26. dubna 2017:

  • Bod 9.6.1.: V jednom kole může být boxer počítán do osmi maximálně třikrát
  • Bod 9.6.2.: Není stanoven žádný limit počítání celkem v zápase
Jakub Muller je rozhodčí v boxu a MMA, který vyhrál ocenění rozhodčí roku v Česku. Jeho názor na celou situaci je skoro jednoznačný:

„V amatérském boxu platí tři počítání RSC (pozn. red. ukončení zápasu rozhodčím). U profi je to tak 50:50. Podle toho, pod kterou asociací to je a na kolik je to kol. I přesto, že je pravidlo no 3 knockdown rule, tak po třetím počítání se pouští dále jen výjimečně. Například v zápase Marquez vs. Pacquiao byl Marquez 3krát počítaný v kole také hned někdy od startu a nakonec to byla remíza.

Ale jsou to top borci. Počítat začátečníka 3krát v kole a pustit ho dál, se mi zdá velmi kontroverzní. Ještě navíc, když šel na zem počtvrté. A i když to rozhodčí vyhodnotil jako slip, tedy podklouznutí, podle mě to bylo ještě v důsledku těch úderů, které inkasoval. Podle mě to mělo být TKO.“


Jakub Muller, český rozhodčí roku 

Podľa pravidiel mal byť zápas Marpa a Rytmusa ukončený po treťom knockdowne. Aký je názor odborníkov?
Podľa pravidiel mal byť zápas Marpa a Rytmusa ukončený po treťom knockdowne. Aký je názor odborníkov? Zdroj: Svet MMA
Roland Čambal je aktivní MMA fighter, který od aktuálního roku působí pod organizací XFN i jako rozhodčí boxerských zápasů. Podle jeho slov záleží na rozhodnutí asociace a jde spíše o věc dohody:

„Když pískám v boxerských zápasech, tak po třech knockdownech v kole bych to po posledním počítání ukončil, i když vím, že některé organizace to mají jinak a nezáleží na počtu sestřeleni . Tím pádem nevím, zda se stala chyba při sjednávání pravidel, ale bylo evidentní, že byli překvapeni všichni a nejvíce Marpo, který oslavoval předčasně.“

 

Ronald Čambal, fighter a rozhodčí

Podľa pravidiel mal byť zápas Marpa a Rytmusa ukončený po treťom knockdowne. Aký je názor odborníkov?
Podľa pravidiel mal byť zápas Marpa a Rytmusa ukončený po treťom knockdowne. Aký je názor odborníkov? Zdroj: instagram.com/ronald_cambal


Na závěr ještě oficiální vyjádření promotéra akce Petra Karese, který se zastal ringového rozhodčího Pavla Hynka a přidal i své jasné odůvodnění 

 

Domů
Sdílet
Diskuse