Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2019 16:46
Čas čtení 0:00
Karin Filkaszova

V Indii si lidé nebezpečnými chemickými produkty bělí už i genitálie, aby je akceptovali ve společnosti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Diskriminace vůči tmavší pokožce je tak rozšířená, že jsou populární už i přípravky na bělení genitálií.

V Indii se prodává více bělících produktů na obličej než čaje či Coca Coly a tento zvláštní byznys má hodnotu více než 450 milionů dolarů. Používají je všechny věkové kategorie od těch nejmladších až po ty nejstarší a jsou stejně populární u žen i u mužů.

Dokonce i ti nejchudší lidé si kupují napodobeniny originálních produktů, jejichž účinnost, a hlavně bezpečnost užívání, je přinejlepším sporná. Celosvětová hodnota těchto produktů se v roce 2024 podle odhadů ztrojnásobí na 31,2 miliardy dolarů.

V Indii si nebezpečnými chemickými produktmi bielia pokožku, aby ich akceptovali v spoločnosti
V Indii si nebezpečnými chemickými produktmi bielia pokožku, aby ich akceptovali v spoločnosti Zdroj: Adam Jones

Marketingová kampaň na prodej těchto produktů je tak propracovaná, že se jí podařilo přesvědčit spotřebitele, že čím bělejší je pokožka, tím půvabnější je lidský charakter. V roce 2014 marketingové studia zjistili, že téměř 90 procent indických dívek uvádí potřebu bílé pokožky jako jednu z nejdůležitějších potřeb.

Domů
Sdílet
Diskuse