Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2019 17:53
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Nové BMW X5 má unikátního pilota, který za tebe odevšad vycouvá

Nové BMW X5 má unikátního pilota, který za tebe odevšad vycouvá
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
TECH
Uložit Uložené

Parkovací asistenční systémy jdou neúprosné kupředu.

Příchod nové, v pořadí čtvrté generace X5 je ostře sledován, zvláště pokud připomeneme, že jde o jeden z celosvětově nejúspěšnějších modelů BMW. Ba co víc, na našem trhu patří k těm vůbec nejprodávanějším. Vskutku zajímavé je, že Mnichované z klasického životního cyklu předchůdce vypustili facelift, a tak zcela nový nástupce přišel již po čtyřech letech.

To je poměrně netypický krok, BMW však netají obrovské ambice a na trh přináší revolučními technologiemi ozbrojenou novinku. Kromě zcela nového multimediálního prostředí BMW Cockpit Live (nahrazuje iDrive), sofistikovaného jízdního pilota, špičkových plně laserových světel, mimořádně kvalitní 360stupňové kamery či všelijakých pomocníků se chlubí jednou velkou unikátností.

Novou X5 můžeš nejen zaparkovat na dálku přes inteligentní klíč a zároveň poslat díky parkovacímu asistentovi do přilehlého parkovacího boxu, nyní navíc přichází na scénu revoluční funkce.

Jde o technologii Reversing Assistant, chceš-li couvací asistent, kterým BMW posouvá šikovné systémy na novou úroveň. Podstatou systému je schopnost zapamatovat si poslední 50metrovou trasu, jakou vozidlo absolvovalo, a následně po aktivaci asistenta tuto trasu bez zásahu do volantu vycouvat.

Řidič může během manévru regulovat plynovým, respektive brzdovým pedálem rychlost celého aktu, vše ostatní je však již v rukou nejnovější technologie. Samozřejmě, systém neustále monitoruje okolí, upozorňuje řidiče na osoby/předměty v dráze vozidla, pokud se objeví nová překážka, couvací manévr se vypne.

BMW se tak snaží vyhovět řidičům, kterým couvání v úzkých uličkách či dlouhých dvorech dělá obzvláště s velkým SUV problém. Technologii Reversing Assistant kromě X5 najdeme i v nové řadě 3, 7, 8 nebo v modelech Z4 a X7.

Domů
Sdílet
Diskuse