Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. dubna 2019 17:43
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Tereza pašovala heroin za 25 milionů, v Pákistánu je za hvězdu. Cesta „bad girl“ z Moravy až za mříže pekla

Tereza pašovala heroin za 25 milionů, v Pákistánu je za hvězdu. Cesta „bad girl“ z Moravy až za mříže pekla
Zdroj: TASR/AP Photo/K.M. Chaudary
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pro někoho obchodnice se smrtí, pro jiné modelka z Česka. Tereza H. z Uherského Hradiště nyní čelí nejen téměř 9 letům vězení v Pákistánu. Jak se dostala k pašování heroinu a proč se proti verdiktu odvolala?

„Co jsem udělala?!“ vzlyká před kamerami dvaadvacetiletá Tereza H. pocházející s Uherského Hradiště poté, co si vyslechla nekompromisní verdikt pákistánského soudu: 8 let a 8 měsíců pobytu v místním vězení za pašování 9 kilogramů heroinu.

Úsměv, který si křehce vypadají blondýna tak dlouho zachovávala před objektivy fotoaparátu se jako by vytratil; tento pobyt bude totiž delší, než předpokládala

Přesto může být ráda: případy jiných Čechů často dopadaly při tak závažném obvinění mnohem hůře.

Letos v březnu byl odsouzen 49letý Josef V. za pašování necelých 3 kilogramů drog na 30 let.

Podobný případ se stal nedávno také 63letému seniorovi, který byl v srpnu 2017 odsouzen na 27 let ve vězení. Převážel 6 kilogramů kokainu.

Třetí odstrašující případ pak do 90. let, kdy byli v Thajsku odsouzeni dva Češi, kteří se snažili pronést 2,4 a 5 kilogramů drog.

Tereza H. s tetováním na stehně

Příběh pašeračky Terezy z Uherského Hradiště. Pašovala heroin,
Příběh pašeračky Terezy z Uherského Hradiště. Pašovala heroin, Zdroj: Facebook Tereza Hlůšková

Bad Girl

Na škole nenápadná a bezproblémová, dívku z maloměsta však odjakživa lákají drahé věci. Motivována okázalým životním stylem se snažila najít zkratku, jak takového života také dosáhnout.

Honosným oblečením a svým cestováním do luxusních destinací poutala pozornost, nikde ale nebyla schopna vysvětlit, kde na ně bere. Blízkým říkala, že dělá modeling a občas se živí tím, že dělá společnici pro tu nejexkluzivnější klientelu.

Její problematické chování začíná někdy v roce 2017, kdy nabízela i se svojí kamarádkou Simonou holkám z místních diskoték možnost snadného výdělku. Prý aby si mohly žít jako ona – to, po čem přeci jistě touží. Stačilo prý nafotit fotky. 

„Focení bylo hodně náročné a ani to nevypadalo, že by v tom mohlo být něco jiného. Nafotilo se asi deset až patnáct druhů šatů, jednalo se o klasické oblečení a také jejich tradiční šaty. Žádné erotické fotky to nebyly, převlékaly jsme se samy,“ popsala pro Expres dívka, kterou Tereza zlákala

Tereza pašovala heroin za 25 milionů, v Pakistánu je za hvězdu. Cesta „bad girl“ z Moravy až za mříže pekla
Tereza pašovala heroin za 25 milionů, v Pakistánu je za hvězdu. Cesta „bad girl“ z Moravy až za mříže pekla Zdroj: Tereza Hlůšková

Některé z těchto dívek, které se focení zúčastnily, se nakonec nesetkaly jen s fotografem. Existují případy těch, které se velkými penězi nechaly zlákat a nakonec byly přinuceny nabízet své tělo v zahraničních nočních klubech. Šlo o tisíce korun, které si mohly jednorázově vydělat.

Přes tento životní styl a skupinu lidí motivovanou v prvé řadě penězi se samotná Tereza brzy dostane k ještě zajímavější pobídce. Naráží totiž na člena cizojazyčného drogového gangu.

Devět kilo v kufru

Osudový den, 10. ledna 2018. Tereza prochází dvěma kontrolními branami na letišti v pákistánském Láhaur. Při bližší kontrole jejího zavazadla objevují zvláštní nález. Dívka bledne ve tváři. V útrobách jejího kufru je 9 kilogramů heroinu. „Byla na první pohled nervózní. Jedna z celnic provedla osobní prohlídku a pak otevřela její kufr,“ řekl státní zástupce serveru Expres

Sama prý však o ničem neví – drogy jí prý byly do kufru tajně podstrčeny. Někým cizím. Všude opakovaně tvrdí, že je nevinná. 

Hodnota takového množství heroinu by podle serveru UrduPoint na černém trhu činila v přepočtu 24,5 milionu korun. Za takové množství drog hrozí i trest smrti, tradičně se však neuplatňuje vůči cizincům. V březnu začíná táhlý a zamotaný proces, o kterém nikdo neví, jak dopadne. 

Už během prvních výslechů Tereza prozradí další jména z gangu, kteří jí měli v Pakistánu poskytnout nocleh a je tedy na ně určitým způsobem napojena. Policie specifikuje jednoho z hlavních protagonistů skupiny. 
 
Mezitím začne obviněná vystupovat s šátkem a výpověď několikrát změní. Prvně říká že tu měla pro organizovaný gang fotit fotografie, nakonec se pro svou obhajobu rozhodne využít argument (s naději, že jí pomůže s nižším obdobím trestu) že do Pakistánu původně přijela studovat islám. O své kamarádce Simoně hovoří jako o zrádkyni. 
 
„Když vás dostane do kriminálu tzv. nejlepší kamarádka, staví svou kariéru na vašem neštěstí, tvrdí, že ona sama je nevinná a všude kolem lže, jak když tiskne, tak to zamrzí, hodně,“ napsala v dopise pro Blesk.cz. Píše z cely věznice Kot Lakhpat.
 
Promlouvá otevřeně, strach má hovořit jen o blízkém člověku, advokátovi, který ji po nějakou dobu zastupoval. „K Zafarovi se vyjádřím později, teď to není bezpečné,“ napsala. Prý jí poslytoval smyšlené zprávy a vyměnila ho právě z tohoto důvodu. 

Tereza pašovala heroin za 25 milionů, v Pakistánu je za hvězdu. Cesta „bad girl“ z Moravy až za mříže pekla
Tereza pašovala heroin za 25 milionů, v Pakistánu je za hvězdu. Cesta „bad girl“ z Moravy až za mříže pekla Zdroj: TASR/AP Photo/K.M. Chaudary

Mediální hvězda

Samotný pobyt ve vězení v cizí zemi není pro psychiku člověka čekajícího na rozsudek příjemný. V obličeji znatelně přibrala, jakožto odsouzená by neměla možnost se potkávat se svou rodinou, a pokud nezná jazyk, tak nikomu v okolí nerozumí. Pákistánské cely jsou navíc sdílené s několika desítkami dalších žen, které tu skončily například za vraždu. Není tam příliš dobré jídlo, vězněným hrozí různé nemoci.

I přes tento fakt Tereza na videích a fotografiích vypadala, že se v Pákistánu zabydlela a pozornost místních si užívá.

O tom, jaký zvláštní fenomén dívka v médiích vyvolala, svědčí i jména, které má na svém Facebooku mezi 6,5 tisíci sledujícími: kromě těch typicky českých se tu v poměrně velkém počtu objevují i lidé pocházející z Pákistánu. Tamní novinové plátky ji označují jako krásnou modelku z České republiky a ona sama před fotografy ráda pózovala. Na každý soud chodila téměř jako na módní přehlídku.

Zajímavý je i fakt, kolik osobních strážců a právníků bojovalo o to, aby se mohli zúčastnit soudního líčení a být v Terezině blízkosti. Jeden z nich ji přímo v soudní síni dokonce požádal o ruku. Místní policistka jí zase věnovala šperky

Letos v únoru zase Terezu navštívil slavný pákistánský popový zpěvák Waris Baig, prý aby ji osobně poznal. Je až úsměvné, jaký pozitivní zájem v této zemi pašeračka tvrdých drog vyvolala.

Dodalo jí to sebevědomí, začala si ladit místní oděv šalvár kamíz a svoji imidž doladila brýlemi. Moderátorky v televizi komentují, co měla na sobě, muži ji častují výrazy jako „roztomilá“, „jemná“, „nevinná“, „krásná“. Jako by ani nebyla u soudu. 

Tereza pašovala heroin za 25 milionů, v Pakistánu je za hvězdu. Cesta „bad girl“ z Moravy až za mříže pekla
Tereza pašovala heroin za 25 milionů, v Pakistánu je za hvězdu. Cesta „bad girl“ z Moravy až za mříže pekla Zdroj: TASR/AP Photo/K.M. Chaudary

Další velký den – 20. března 2019. Verdikt soudu zní i přes Terezino přesvědčení o vlastní nevinně následovně: 8 let a 8 měsíců ve vězení a pokutu 113 tisíc pákistánských rupií, tedy 18,5 tisíce korun. Obvinění čelil i cizinec, který měl s Terezou spolupracovat, ale toho soud zprostil viny. 

Možnost vydání Terezy do České republiky je sice v momentálním jednání našich diplomatů a na úspěch má poměrně velké šance, ale to může zkomplikovat fakt, se kterým odsouzená přišla v posledních dnech.

Proti rozsudku se totiž odvolala. Podle ní prý „popírá skutečné události případu“. Hrozí jí tak nejen komplikace při vydání do domoviny, ale také vyšší trest. Jak to s ní tedy nakonec dopadne, zatím není jasné. I kdyby se do Česka nakonec opravdu dostala, trest ji rozhodně nemine. Celebritu, „bad girl“ a pašeračku tvrdých drog.

Domů
Sdílet
Diskuse