Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2019 16:25
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

České cirkusy čekají omezení. Zakazují se i drezury slonů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Novela o týrání zvířat zpřísňuje pravidla i pro běžné chovatele.

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání zakazuje drezuru slonů a delfínů. Krom toho značně omezuje rozmnožování šelem a lidoopů v zájmových chovech a nastavuje tvrdá pravidla pro veřejné vystupování některých druhů. Ministerstvo zemědělství dnes o zaslání novely na Úřad vlády a jejím obsahu informovalo v tiskové zprávě

Zakázány budou i tzv. mazlící koutky a chovatelé nebudou nově moci smět venčit své šelmy na veřejnosti. Zpřísněn bude i proces udělení povolení k chovu vybraných šelem, jako jsou jedovatí hadi, krokodýli nebo někteří ptáci. 

Při požádání bude nutné doložit vyjádření stavebního úřadu s potvrzením, že byly pro chov zajištěny vyhovující podmínky. Majitelé velkých šelem zároveň budou muset absolvovat kurz zaměřený na péči o tato zvířata.

Novela se ale dotkne i cirkusů. Zakázána totiž bude drezura delfínů a slonů. Zákonodárci tak navážou na zákaz drezury nově narozených primátů ploutvonožců, některých kytovců, nosorožců, hrochů nebo žiraf z roku 2004.

Mimo to budou muset cirkusáci a další provozovatelé přehlídek se zvířaty vlastnit speciální licenci, která jim bude umožňovat vystupovat s vybranými druhy šelem.

Stát bude 10 tisíc korun, udělovat ji bude Státní veterinární správa a udělována bude na nejvýše pět let. Pokud nebude provozovateli licence udělena, nesmí se zvířaty vystupovat ani je rozmnožovat.

Domů
Sdílet
Diskuse