Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2019 16:15
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

Báj vočko, plesujeme nebo gnoči. Alexandra vede skvělý instagramový účet Slova z pekla

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

S jeho autorkou jsme udělali rozhovor o tom nejhorším, co vychází z českých úst.

Alexandra Kohoutová svůj instagramový účet @slovazpekla vede sice necelý rok, avšak i za tak krátkou dobu stačil, především v určitých pražských kruzích, získat téměř kultovní status. Slova, která se objevují na jejím účtu, jsou milována a nenáviděna zároveň, lidé je ironicky používají, i když se jim vysmívají, což potvrzuje sama Alexandra.

Báj vočko, plesujeme anebo gnoči. Slova z pekla je nejlepší instagramový účet slovního cringe humoru
Báj vočko, plesujeme anebo gnoči. Slova z pekla je nejlepší instagramový účet slovního cringe humoru Zdroj: Alexandra Kohoutová

Absolventka lingvistiky na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy miluje slovní humor, trapnost a český bizár a postováním slov z pekla se „posmívá“ všem bez rozdílu. Kolem Vánoc vyjde její výběr těch nejhorších českých slov a slovních spojení dokonce v knižní podobě. 

U „piviště“ na Smíchově jsme si povídali o tom, jak taková slova vybírá, jak k nim přistupuje a jak na to reagují ostatní.

Dal jsem dohromady několik slov a spojení, který mě a lidem v mém okolí přijdou jako „slova z pekla“. Tak schválně, co si o nich myslíš. Můžem?

Jasně. 

Na to ti sere Bílý Tesák.

Jo, to je silný. To jsou takový ty padesátiletý chataři na Sázavě. 

Kadit, pinďour.

To mě hodně dráždí.

Potom zkráceniny předmětů na středních. Prďák, zemák, děják. 

Prďák jsem v životě neslyšela (smích). My jsme říkali „bižule“, ale to je taky hrozný. Já už jsem nějakou dobu mimo z tohohle prostředí, tak už to tolik nedávám. I když teď, jak byly maturity, tak jsem postnula „Někdo září, někdo v září“.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Až začnou kvést kaštany, už bude pozdě začít se učit! ‍♀ #maturita #zkouskadospelosti #nekdozarinekdovzari #slovazpekla

A post shared by Slova z pekla (@slova_z_pekla) on

Všiml jsem si, že jsi zmínila příslušnost těch slov k určitým skupinám lidí. Přemýšlíš nad tím i takto? 

Určitě. Vždycky mám v hlavě tu konkrétní sortu lidí, která tyhle slova nebo spojení používají a podle toho taky vybírám ten obrázek, který to slovo doprovází, aby to spolu nějak korespondovalo. Slova z pekla navíc nikomu nenadržují. Dělám si srandu jak z účastníků Prostřena, tak z pražských hipsterů.

Vzpomeneš si na konkrétní moment, kdy vznikla @slovazpekla? 

Vzpomenu. Já jsem si je začala zapisovat zhruba před rokem a půl, kdy jsme si s kamarády začali tak nějak říkat, jaká slova nesnášíme. Někdo řekl „čvachtat“, já řekla „manža“, a tak vůbec mi vždycky přišlo hrozně vtipný se o tomhle bavit. Pak jsem jednou jela tramvají a nějaký kluk říká: „Jo, tak zabookujeme tuhle restauračku,“ a já si říkám: „Restauračka, to je tak hnusný, to si musím zapsat.“ No a začala jsem si takhle ty slova psát a pak jsem je těm kamarádům tak různě ukazovala, až  jsem pak s jedním seděla v hospodě a on mi vlastně řekl, ať udělám ten instagramový účet, že to bude jako Ester&Josefina a že to bude mega úspěšný. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Taky se dá říct šukézní/ šukedelická/ prcatelná #rostenka #rostanda #sukatelna #sukezni #prcatelna #sukedelicka #slovazpekla

A post shared by Slova z pekla (@slova_z_pekla) on

Je to pro tebe jenom zábava, anebo je za tím nějaká hlubší myšlenka, nějaký poselství? 

Rozhodně to není něco, co bych odsuzovala. Naopak, já chci, aby to lidi říkali. Nesnažím se o žádnou purifikaci českého jazyka. Mě ta slova baví, miluju to, mám ráda trapnost a vlastně spoustu těch slov, jako třeba „piviště“, už vlastně z legrace používám taky. 

Co musí takové „slovo z pekla“ obsahovat? 

Jsou to různý zkomoleniny, zkrácený výrazy něčeho nebo fráze rádoby převzatý z angličtiny.  Trapnost by tam měla být, ale ne záměrná trapnost. Naopak ty lidi některé ty výrazy používají a myslí si, že jsou hrozně vtipný a cool, ale přitom je to trapný, což oni nevědí. Tenhle moment mě hrozně baví. Sice se těm lidem posmívám, ale ne zle (smích). Nesnáším, když se lidi berou přehnaně vážně.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Hele báj vočko tak dvacet mega #bajvoko #bajvocko #bajvočko #bájvoko #slovazpekla

A post shared by Slova z pekla (@slova_z_pekla) on

Nejsou ta slova občas infantilně roztomilá? 

Někdy to je roztomilý a někdy je to třeba podle mě dost urážlivý jako třeba „hnědočech“ (rasistické označení Roma). Musím ale říct, že za tu dobu, co mám ten účet, mi Instagram stáhl jenom jedno slovo, což bylo „chemoška“. Myslím si, že mě někdo nahlásil, protože mi pak přišla zpráva, že postuju nevhodný obsah. Rakovina je asi citlivý a vážný téma, ale tím spíš si nemyslím, že je nějaký důvod, proč by lidi nemohli říkat chemoterapii „chemoška“.

Ty sama sis někdy řekla, že tohle tam nemůžeš dát, že to je moc?

Ani moc ne. Trochu horší jsou slova s nějakým sexuálním podtextem, protože moc nevím, jaký k tomu dát obrázek, ale taky tam jsou. Třeba tady mám (projíždí seznam) slovo „vylízat“. Je to trochu jinej level toho humoru. Hodně explicitní slova okolo sexu tam zatím nedávám Jsou tematicky trochu jinde, ale asi to tam jednou dám v nějaké vlně sexuálních praktik. Třeba jsem k něčemu nahrála Babiše, ale nic se nestalo. 

Koukám, že máš těch slov hrozně moc.

Strašně. Mám jich minimálně tak na rok a půl dopředu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

No tak mi to taky řekněte! ‍ #jasechcitakyzasmat #ucitelka #pančelka #slovazpekla #zpatkydoskoly

Příspěvek sdílený Slova z pekla (@slova_z_pekla),

Podle čeho pak teda zrovna vybíráš, jaké slovo tam v daný moment dáš?

Snažím se, aby to nějak korespondovalo s aktuálním děním, ale tím nemyslím nic politického. Ten seznam mám do zásoby, ale když přijdu na nějaký slovo okamžitě, tak mám chuť ho sdílet okamžitě. Třeba dneska je středa, takže „středa, je ho tam třeba“, na pátek už mám zase připravený „pátešek“, což mám od holek z Hamo Twins, což jsou dvojčata, co vypadají jak z devadesátých let, co takhle mluví a myslí to smrtelně vážně. Mám hodně inspiraci v českém bizáru.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

#stredajehotamtreba #kamenak #slovazpekla

A post shared by Slova z pekla (@slova_z_pekla) on

Na svém instagramovém profilu taky dáváš stories, kde často repostuješ, co ti lidi posílají.

Tak 90 % je tam to, co mi lidi posílají. Už jsem to musela začít i filtrovat. Na začátku jsem tam dávala všechno, abych těm lidem udělala radost, ale teď už tam nedám jen tak něco.  

Posílají ti i lidi DMs s návrhy na nová „slova z pekla“?

Každý den mi někdo něco pošle. Já si to pak po svém subjektivním posouzení přidám, anebo nepřidám do toho seznamu. Pak mě naštvou lidi, co mi pošlou slovo, které už tam dávno je.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Kudy se jde na záchod prosimvás? ‍♂ #hodnadekuju #hodna #cekej #sedni #lehni #slovazpekla

Příspěvek sdílený Slova z pekla (@slova_z_pekla),

Nedokazují vlastně paradoxně tahle slova, jak je čeština krásná?

Čeština je nádherná. Květnatý jazyk (smích).

Jak třeba reaguješ, když jsi mimo svoji sociální bublinu a někdo použije slovo, které je buď na seznamu, anebo už dokonce na profilu?

Já mám hrozný problém udržet kamennou tvář, takže je to na mně pravděpodobně okamžitě poznat, že mě to nějak zasáhlo, ale spíš mám tendenci se tomu smát, než že bych cítila nějaký cringe. Mně teď například rekonstruují byt a pán, co tam dělá, má neustále potřebu říkat žebříku „řebřík“. Dokonce si asi myslí, že se to tak píše správně, protože mi to napsal do nějaký kalkulace. Pak mě trochu naštval s penězi, tak jsem měla chuť mu vpálit do obličeje, že se tomu říká „žebřík“!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Slova z pekla (@slova_z_pekla) on

Co na to vaši?

Těm se to hodně líbí. Občas něco použijí, ale už jsem na to u nich zvyklá. 

Ty budeš vydávat knížku, pokud se nemýlím. Jak k tomu došlo?

Oslovili mě z nakladatelství Pointa, což je nové nakladatelství tady na Smíchově. Bude to brožovaný výtisk ve čtvercovým formátu, aby to odpovídalo tomu instagramu. Bude to taková hodně vizuální, listovací knížečka s tím nejlepším a vyjde to za půl roku. Perfektní tip na dárek!

Domů
Sdílet
Diskuse