Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2019 13:26
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Denver jako první město v USA dekriminalizoval lysohlávky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za užívání „magic mushrooms“ se v hlavním městě Colorada postihu už nedočkáš.

Denver se tento týden stal prvním městem v USA, které dekriminalizovalo psilocybin (psychoaktivní látku obsaženou v lysohlávkách). Rozhodli o tom občané v hlasování, které dopadlo tím nejtěsnějším možným rozdílem. Dekriminalizaci podpořilo 51 % občanů města. Výsledkem podpoření návrhu je, že vedení města nově nebude smět trestat jedince starší 21 let za užívání či držení psilocybinu, respektive lysohlávek

Zároveň bude ustanovena komise, která přezkoumá důsledky dekriminalizace a začátkem roku 2021 o nich vystaví zprávu. V Denveru byla na popud aktivistů už v roce 2005 legalizována marihuana. V roce 2012 se dočkala legalizace i v celém Coloradu, jehož je Denver hlavním městem. A v dalších letech k legalizaci přistupovaly i další státy USA. Na federální úrovni je ale držení i užívání marihuany stále ilegální.

Doporučeno
Houbičky bojují proti depresím a zmírňují úzkost Houbičky bojují proti depresím a zmírňují úzkost 15. října 2017 13:45

Dekriminalizace tzv. „měkkých drog“ je v současné Americe hojně diskutovaným tématem. V Oaklandu v Kalifornii se hovoří o dekriminalizaci nejen psilocybinu, ale všech psychedelik rosltinného původu, jako je meskalin, ayahuasca či ibogain. Hlasování proběhne možná už tento měsíc. Hlasování o dekriminalizaci psilocybinu se připravuje i v Kalifornii, kde by mělo proběhnout příští rok. 

Svůj přínos k věci mají i vědecké poznatky, podle nichž může psilocybin pomoci lidem trpícím úzkostmi, obsedantně-kompulzivní poruchou, depresemi či alkoholismem
Domů
Sdílet
Diskuse