Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2019 14:02
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Evropa holduje kokainu, v Česku kralují vařiči pervitinu

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Výroční zpráva Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost ukázala, že v Česku roste zájem o pervitin.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost pravidelně zkoumá stav návykových látek v Evropské unii. Letošní zpráva zjistila, na území EU je 96 milionů lidi ve věku 15 až 64 let, kteří někdy vyzkoušeli nějakou zakázanou drogu. Z nich skončí na léčení 1,2 milionu. Může za to zejména trvalá dostupnost drog, která se navíc stále navyšuje. 

A zatímco západ Evropy si dává v rámci stimulačních drog kokain, na severu spotřebovávají amfetamin, známý jako speed, přičemž v Česku, na Slovensku, v Lotyšsku a Litvě je to pervitin. Nejužívanější látkou je konopí, v České republice si ho dalo 19,3 procenta lidí. Roste ale i výroba syntetických drog.

Evropa holduje kokainu, v Česku stále kralují vařiči pervitinu
Evropa holduje kokainu, v Česku stále kralují vařiči pervitinu

V Česku závažně roste počet varen pervitinu. „Nejenže existují náznaky zvýšené dostupnosti zavedených drog rostlinného původu, jako je kokain, ale jsme také svědky vývoje na trhu směrem k rostoucímu významu syntetických drog a výroby drog v Evropě,“ uvedl ředitel monitorovacího centra Alexis Goosdeel. Čistota těchto syntetických látek je nejvyšší za posledních deset let

Metamfetaminu nejvíce zabavili ve Francii (122 kilogramů), v Německu (114 kilogramů) a na třetím místě skončilo Česko s 93 zabavenými kilogramy. Výroba je v největším množství soustředěna v Česku, část v Nizozemsku. Přičemž čeští vařiči ho připravují z pseudoefedrinu, který extrahují z některých léků.

Domů
Sdílet
Diskuse