Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. srpna 2019 18:54
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Jak žije legenda Hroznové lhoty Metrix? Kapitolu s DJ Wichem jsem už uzavřel, teď chci ujet 4 tisíce kilometrů na kole, říká

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Jdeme po stopách internetových virálů. Jak si žije postava z Hroznové Lhoty po sedmi letech od své největší slávy?

Flambovaný banán, ty vogo nebo třeba Metrix Steel z Hroznové Lhoty je polozapomenutá postava virálního podhoubí českého internetu. Proslavil se nejen svými tanečními kreacemi, ale i hudebními počiny a videoklipy (například s raperem a účastníkem reality show Leo Beránkem) a také dávným rozhovorem v pořadu DJ Wich Questions. 

V článku se dozvíš: 

  • Jak bookmakeři využívali Metrixovy slávy;
  • co Metrix dělá v současnosti;
  • jak je to s jeho hudební kariérou;
  • co se mu stalo během výletu do Transylvánie;
  • jak se ohlíží za konflikty s DJ Wichem a Leo Beránkem;
  • jaký nejdivnější zážitek se mu stal. 

V roce 2012 byl Metrix často bookovaný na mnoha různých maloměstských diskotékách. Místo kýženého uznání se mu však často dostalo výsměchu od lidí, kteří by možná sami nikde s ničím vystoupit nedokázali. Metrix to ale dal. „Na mě nemáte, nikdy jsem nebyl hejter, davy šílí,“ odříkával tehdy na pódiích, jako by mu to všechno bylo jedno.

A asi bylo. Tanečníkovo (raperovo, beatboxerovo) sebevědomí bylo vždycky silnější a tyto negativní projevy si nikdy nechtěl připouštět. Užíval si show, zřejmě si díky zaplněným kulturním domům i něco vydělal.

Doporučeno
Zmapovali jsme cestu Tylera Durdena, jehož pervitinem nasáklé tracky patří mezi to nejzajímavější, co kdy český rap zažil Zmapovali jsme cestu Tylera Durdena, jehož pervitinem nasáklé tracky patří mezi to nejzajímavější, co kdy český rap zažil 5. července 2017 9:00

Také vydělávali lidé, kteří zbystřili a na Metrixovu vlnu velmi rychle naběhli – bookmakeři, nebo ať už si tihle jedinci s více či méně dobrým úmyslem říkali jakkoli, se často střídali. Existují výpovědi lidí, kteří po vystoupení našli Metrixe sedět samotného před klubem, protože nějaký jeho „manažer“ odjel i s penězi pryč.

Metrix však i přes tyto negativní stránky své kariéry zůstával ve své bublině. Konečně ho něco bavilo, šlo mu to. Způsob zábavy, který si zřejmě nikdy nedával za úkol přinést nějaký intelektuální požitek, zároveň však nikdy nikomu neubližoval.

Nikoho neponižoval. Je ale otázka, jestli neubližoval a neponižoval samotného Metrixe. Zvlášť, když – o zkušenosti bohatší – vydal v srpnu 2016 skladbu, kde mluví o právě o lidech, kteří k němu nebyli přímí.

„Kolikrát mě nechali ve štychu, kolikrát se na tebe vysrali, kolikrát jsem na to zůstal sám – stejně jsem věřil, že to dám,“ recituje v tracku Všechny ty svině.

Metrix Steel za svou kariéru nasbíral 9,5 tisíce lajků na svém facebookovém profilu. Tam se svými příznivci komunikuje dodnes. A oni stejně, jako před lety, komentují jeho statusy dnes už téměř zapomenutými slovy „rohlík s nutelou, ty vogo“, zatímco Metrix zdolává své další osobní rekordy.

Doporučeno
Martin Fenin je nadšený, že po něm lidi řvou ‚swag‘. Tohle je dekadentní svět DVOJLITRBOYZZ plný tvrdého rapu a špinavých bankovek Martin Fenin je nadšený, že po něm lidi řvou ‚swag‘. Tohle je dekadentní svět DVOJLITRBOYZZ plný tvrdého rapu a špinavých bankovek 26. srpna 2018 16:33

A co tedy dělá v současnosti„2. srpna vyrážím na svůj další cyklotrip. Nebudu to hrotit hodně, ale šlápnu víc na pedál a pokusím se zlomit svůj osobní rekord! Pokusím se ujet 4 tisíce kilometrů,  za co nejkratší dobu. Fotky budou určitě, co se týká videa, tak nechci moc slibovat, ale pokusím se něco natočit,“ informuje fanoušky v posledním statusu. 

Mě spíše zajímalo, čím se Metrix živí. Akce prý totiž už dnes nemá žádné. „Co se týká zaměstnání, tak každej měsíc nebo dva dělám něco jiného. Nic mě totiž nebaví,“ odpovídá mi první otázku. Ptám se tedy, jestli už je na svém výletě a kde aktuálně je.

„Mám namířeno do Srbska, další z mých zastávek bude vyhlídková věž UFO v Bratislavě, poté pojedu do Maďarska na Balaton a jakmile dojedu do Srbska, tak se rozmyslím, kam dál povede má cesta,“ vysvětluje. Taková cesta na kole není jen tak, Metrix se ale i nijak speciálně nepřipravuje

„Mám sbaleno pár věcí na pár dní a pumpu na kolo, to je celé. Jídlo a pití kupuji po cestě. Kromě světel na kolo mám jako jedinou elektroniku mobil. Tento rok výjimečně sebou mám i notebook, protože s mobilem, který mám, se nedostanu na Instagram,“ říká.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Vzápětí dodává, že na svých cestách někdy zažívá vskutku podivuhodná dobrodružství. „Naposledy jsem byl v Rumunsku a tam na vlastní kůži zjistil, jaké to je bejt něčí potravou. Dvakrát mě tam přepadli – jednou vlk, když jsem jel do Transylvánie, a napodruhé mě přepadla smečka sedmi psů – to se odehrálo v době, kdy jsem se z Transylvánie vracel.“

Jak vzpomíná na setkání s DJ Wichem, na kterého kvůli osudnému rozhovoru loni nahrál diss? „Pozoroval jsem jeho postupy, abych zjistil co nejvíc. Potřeboval jsem svůj čas na zdokonalení. DJ Wiche a Leo Beránka dnes – a vlastně už nějakou dobu – nevnímám vůbec. Svůj názor a zkušenost jsem vyjádřil v diss trackách a tím uzavřel tuhle kapitolu,“ odpověděl Metrix.

Sám už teď příliš nevydává, protože to vždycky má nějaké háčky„No, je jich tam hodně – ať už v nahrávání nebo v klipech. Pokaždé, když vyřeším jeden problém, objeví se jinde další dva a skrz to se pak věci opět posunou.“

Naposled se ještě vracíme k jeho cestám po světě, ptám se na nejdivnější zážitek, který se mu stal. „Fu, no těžko říct. Tak třeba v Rakousku, když jsem na cyklostezce potkal želvu,“ uzavírá své vyprávění.

Metrix možná je svým způsobem doopravdy fenomén. Byl jeden z prvních virálů, paradoxně docela chytře využívajících svůj potenciál. I když dnes už netvoří a nejspíš nikdy nesklidí statisícové views jako kdysi, jasně ukazuje, jakou sílu má internet a dobře cílený virál.

Domů
Sdílet
Diskuse