Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. srpna 2019 12:48
Čas čtení 7:50
Karin Filkaszova

Nejprve našli žádost o výkupné, potom mrtvé tělo 6leté dcery ve vlastním sklepě. Vražda JonBenét Ramsey je stále nevyřešená

Nejprve našli žádost o výkupné, potom mrtvé tělo 6leté dcery ve vlastním sklepě. Vražda JonBenét Ramsey je stále nevyřešená
Zdroj: Ken Kistler/Public Domain Pictures
ZAJÍMAVOSTI PŘÍBĚHY PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI STRAŠIDELNÉ PŘÍBĚHY
Uložit Uložené

Šestileté děvčátko zabili ve vlastním domě, ale viník se nikdy nenašel. Konspiračních teorií však existuje mnoho.

Než celé Spojené království šokoval případ zmizelé Madeleine McCann, ve Spojených státech se nehovořilo o ničem jiném, než o záhadné vraždě 6leté JonBenét Ramsey

Rodiče nejdříve ve své kuchyni našli dopis s požadavky na výkupné, což naznačovalo, že JonBenét někdo unesl. Její bezvládné tělo však bylo v ten samý den objeveno ve sklepě jejich vlastního domu. Tento zvláštní sled událostí nedával žádný smysl a dodnes je případ vraždy malého děvčátka nevyřešenou záhadou

Doporučeno
Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým 7. srpna 2019 17:13

Pozornost médií a policistů okamžitě směřovala na rodiče, kteří byli od počátku hlavními podezřelými. K jejich usvědčení se však nikdy nenašel žádný hmotný důkaz a vyšetřovatelé tím pádem ztratili drahocenný čas na pátrání po pravém viníkovi. 

Od vraždy JonBenét uběhlo téměř 23 let, během kterých se objevilo spoustu spekulací o tom, co se na Vánoce v roce 1996 opravdu odehrálo. Na seznamu podezřelých se ocitlo více než 1600 lidí a dokonce se po čase k vraždě někdo i falešně přiznal.

V článku si přečteš:
  • Jak JonBenét zemřela a kde našli její tělo;
  • co všechno se stalo rodině Ramseyových na Vánoce 1996;
  • proč mohla mít soutěž krásy něco společného s její smrtí;
  • proč z vraždy podezírali její rodinu;
  • jaké chyby ve vyšetřování nastaly;
  • co bylo napsáno v žádosti o výkupné;
  • proč je případ neuzavřen, přestože se k vraždě přiznali dva lidé;
  • co stálo v dopise, kde se pedofil přiznává kamarádovi k vraždě JonBenét;
  • jaké teorie o vraždě JonBenét existují.


Královna krásy od útlého věku

JonBenét se narodila v roce 1990 a byla druhorozeným dítětem Johna a Patsy Ramseyových, kteří měli spolu v roce 1987 ještě syna Burkeho. John byl podruhé ženatý a z prvního manželství měl 3 děti, ale jedna z dcer mu zemřela při autonehodě ve věku 22 let. Tato tragická událost se stala 4 roky před smrtí jeho druhé dcery JonBenét. 

John byl podnikatelem a prezidentem společnosti, která se zabývala počítačovými systémy. Rodina Ramseyových byla proto dobře finančně zajištěna a tento fakt později sehrál roli v žádosti o výkupné v případě vraždy JonBenét.

Doporučeno
Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace Po zavraždění manželky tělo zabalil do koberce a vynesl na balkon, kde se během zimy odehrál proces mumifikace 30. června 2017 20:00

Johnova druhá žena Patsy byla bývalá královna krásy a JonBenét odmalička povzbuzovala, aby i ona pokračovala v matčiných šlépějích. Už ve svých šesti letech měla JonBenét za sebou několik dětských soutěží krásy a dostávala se do povědomí místních hledačů dětských talentů.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Drop Dead Sisters! (@dropdeadsisterspodcast) on

V útlém věku bylo holčička držitelkou titulů jako Royale Miss Ameriky, Malá Miss Charlevoix a Malá Miss Colorado. Také vyhrála národní mini-miss krásy a dokonce se objevila na titulní stránce několika časopisů určených pro propagování dětských modelů. 

Aktivní účast v podobných soutěžích vedla k podezření, že její únos a následující vraždu naplánoval někdo, kdo si JonBenét takovýmto způsobem vyhlédl. Vlna kritiky se však snesla i na Patsy, které lidé vyčítali, že dceru okrádala o dětství a naservírovala ji jako oběť pro pedofily. Soutěže krásy však byly právě tím hlavním důvodem, proč vražda malého děvčátka upoutala takovou obrovskou mediální pozornost. 

Nejsmutnější Vánoce rodiny Ramseyových

Osudný den pro rodinu Ramseyových nastal večer 25. prosince 1996. Rodina strávila den na vánočním večírku u svých známých a po příchodu domů v devět večer rodiče uložili obě děti do postele. Sami šli spát krátce po nich. 

Jako první se probudila Patsy o páté ráno a když sešla po schodech dolů do suterénu, na kuchyňské lince si všimla 3 listů papíru. Na nich byla zdlouhavými větami ručně napsána žádost o výkupné.

6-ročnú kráľovnú krásy našli na Vianoce zavraždenú v pivnici vlastného domu. Jej smrť je dodnes nevyriešenou záhadou
6-ročnú kráľovnú krásy našli na Vianoce zavraždenú v pivnici vlastného domu. Jej smrť je dodnes nevyriešenou záhadou Zdroj: Wikimedia

Dopis byl adresován zejména otci Johnovi a stálo v něm, že únosci žádají 118 tisíc dolarů pro bezpečný návrat dcery. Rodině vyhrožovali, že pokud by informovali policii, JonBenét s jistotou zabijí. Pokud však splní všechny dané podmínky, holčička neutrpí žádnou újmu na zdraví a může se vrátit bezpečně domů.

Samotná žádost o výkupné vyvolala velké množství otázek. Byla příliš dlouhá a obsahovala informace, které byly známy jen blízkým členům rodiny. Například žádaná částka, 118 tisíc dolarů, byla téměř identická s částkou, kterou John dostal jako vánoční bonus

Po přečtení dopisu vyběhla Patsy v panice nahoru do JonBenétina pokoje, kde našla prázdnou postýlku. S křikem pak probudila manžela a společně zavolali policii i navzdory varování, že nemají nikoho kontaktovat. Kromě policie zavolali i sousedům, kteří se okamžitě sešli v jejich domě. 

Desítky lidí se procházely po místnostech v domě Ramseyových, podávaly si mezi sebou dopis od únosců a dotýkaly se všeho, co mohlo představovat nějaký důkaz k chycení pachatele. Kromě nelogického činu rodiny byla za tuto situaci odpovědná i policie.

Jako první měla zajistit celý dům jako místo činu a lidi požádat o opuštění prostoru. Nebyla to však jediná chyba, kterou v ten den udělala. Jeden z policistů, Rick French, prohledával dům a hledal nějakou stopu, která by ho zavedla k nezvěstné holčičce. Když však přišel ke dveřím sklepa, všiml si, že jsou zajištěny dřevěnou deskou. Rozhodl se odejít, aniž by do místnosti byť jen nahlédl. 

Nemohl ale tušit, že se za dveřmi nacházelo bezvládné tělo malé JonBenét. Malou holčičku našel až její otec John, který se sám rozhodl prohledat dům ještě jednou. JonBenét byla zabalená v bílé plachtě, ruce měla svázané nad hlavou a ústa zalepená lepicí páskou. 

John v šoku holčička zvedl, strhl jí pásku z úst a přikryl ji plachtou, na níž se mohlo nacházet několik inkriminujících otisků. Vynesl ji nahoru po schodech k ostatním a tímto činem do velké míry ztížil vyšetřování policistů. 

Pitva dívenky poukázala na to, že byla uškrcena nylonovou šňůrou a velkou silou ji někdo udeřil do hlavy. Kromě toho stopy na jejím těle naznačily, že JonBenét někdo sexuálně zneužil, i když nešlo přímo o znásilnění. 

Rodiče jako první podezřelí

Podezření z vraždy okamžitě směřovalo na adresu rodičů. Dokonce i prvotní vyšetřování se soustředilo pouze na usvědčení Ramseyových. Práci policie však výrazně ztížila ztráta mnoha důkazů, které na místě činu zničili nadbyteční lidé. 

Policie nezaregistrovala žádný pokus o odepřený přístup do domu a mysleli si, že rodiče nafingovali žádost o výkupné. Všichni z rodiny okamžitě poskytli vzorky vlasů, krve a písma a zúčastnili se dvouhodinového výslechu na policii. Dokonce vyšetřovatelé zpovídali i 9letého Burkeho. 

Přesto byli Ramseyovi obviněni, že s policií dostatečně nespolupracují. Ti se ohradili argumentem, že nechtějí podporovat domněnku, že čin spáchali oni. Chtěli, aby se policie místo nich soustředila na teorii o únosci.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Mariam Alnoumas (@mariamalnoumas98) on

Jednou z prvních teorií o vraždě JonBenét byla ta, že holčičku zabila vlastní matka. Ta ji údajně měla silně udeřit a když si myslela, že ji úderem zabila, nafingovala zaškrcení a společně s manželem vymysleli teorii o únosu. Tuto teorii vyvrátil syn Burke, který se vyjádřil, že jeho matka na něj nikdy ani nekřičela, natož aby své děti bila.

Jeho svědectví potvrdila i dětská psycholožka, která poznamenala, že děti žily v milujícím prostředí, kde jim vůbec nic nechybělo. Rodiče však byli během následujících let ještě několikrát obžalovaní, ale vždy bezvýsledně. 

Forenzní experti zabývající se případem odmítli podepsat žádost na právní stíhání rodičů, protože věřili, že nemají dostatečné důkazy. I několik vyšetřovatelů a soudních znalců se přidalo na stranu teorie o neznámém únosci, protože nasbírané důkazy se více přikláněly k této možnosti. 

V roce 2008, kdy byla dostupná nová technologie na zkoumání DNA, se vzorky z místa činu zkoumaly ještě jednou. Kvůli výsledkům testování byla celá rodina Ramseyových vyloučena ze seznamu podezřelých. To však nezabránilo tomu, aby o případu vznikaly nové dokumentární filmy a knihy, které stále obviňovaly JonBenétiny příbuzné. 

Nejaktuálnější teorie je ta, že JonBenét zabil její bratr Burke. Podle dokumentárního filmu JonBenét: Nevyřešená vražda z roku 2016 ji Burke nechtěně neznámým předmětem příliš silně udeřil do hlavy a holčička zemřela. Rodiče se jeho čin pak snažili zakrýt a syna ochránit, proto vymysleli scénář s únosem. Ramseyovi se s producenty dokumentárního filmu soudili s tvrzením, že jde o nepodložené poškozování jména rodiny. Obě strany se na finanční kompenzaci dohodli mimosoudně.

Poslední fotografii JonBenét zhotovil usvědčený pedofil

Teorii, že žádost o výkupném je pravdivá a JonBenét zabil cizí pachatel, se policie začala aktivně věnovat až pár měsíců po vraždě. V říjnu 1997 se na seznamu podezřelých ocitlo 1600 jmen. Kvůli kontaminovaným důkazům a přehlédnutým stopám se však počet osob nesnižoval. Na seznamu se nacházel soused, bývalá uklízečka a dokonce i muž, který spáchal sebevraždu krátce po smrti JonBenét.

Každý z nich odevzdal vzorek DNA, ale výsledky byly neprůkazné. Jeden z vyšetřovatelů místa činu věřil, že únosce se do domu dostal přes rozbité okno ve sklepě. Holčičku sebral, zanechal žádost o výkupné, ale když s ní chtěl utéct přes sklepní okno, JonBenét se bránila. Silně ji proto udeřil do hlavy a když nepřestávala vzlykat, uškrtil ji a nechal ji tam. 

Kromě možnosti, že JonBenét zavraždil někdo z Johnových známých, byla populární i teorie, že si holčičku na soutěžích krásy vyhlédli pedofilové nebo obchodníci s dětskou pornografií. To by vysvětlilo i skutečnost, proč se na jejím těle našly stopy po sexuálním zneužití. 

V okolí tří kilometrů od domu Ramseyových se nacházelo 38 registrovaných sexuálních delikventů. Podezřelou shodou okolností je i poslední profesionální focení, kterého se JonBenét zúčastnila. Fotografie zhotovil Randall Simmons, jehož v červenci 2019 odsoudili za šíření dětské pornografie. 

U Simmonse se našly 4 laptopy, které obsahovaly videa s dětským pornem a rovněž portfolio s fotkami malé JonBenét. Policisty zajímalo, proč po tolika letech stále v archivu uchovává fotky zavražděného děvčátka. Simmons však obvinění z vraždy JonBenét odmítá. 

Poslední profesionální fotografie JonBenét zhotovené Randallem Simmonsem

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Remembering Angel Children. (@angelsforevermissed) on

Dva lidé se přiznali, jeden může být skutečným vrahem 

Aby toho nebylo málo, k vraždě JonBenét se nezávisle na sobě přiznali dva muži. První přiznání přišlo v roce 2006, kdy se 41letý učitel na základní škole dobrovolně přihlásil na policii v Bangkoku. Podle jeho slov holčičku nadrogoval, sexuálně zneužil a pak ji nechtěně zabil. 

V jeho výpovědi však byly obrovské mezery a nedokázal uvést žádný přesvědčivý detail o tom, že se v den vraždy v domě Ramseyových skutečně nacházel. V těle JonBenét rovněž nenašli žádné stopy po drogách a jeho DNA se neshodovalo s žádným vzorkem nalezeným na místě činu. 

Druhý člověk, který se k vraždě přiznal, byl Gary Howard Oliva. Oliva byl jedním z hlavních podezřelých již během počátečního vyšetřování, protože byl usvědčeným sexuálním delikventem. Ten byl údajně malým děvčátkem posedlý a k vraždě se přiznal v dopisech adresovaných kamarádovi. 

V jednom z dopisů stálo: „Nikdy jsem nikoho nemiloval tak, jak jsem miloval JonBenét. Přesto se mi vysmekla z rukou, rozbila si hlavu a já jsem se díval, jak umírá. Byla to nehoda. Prosím, věř mi. Nebyla jako jiné děti. JonBenét mě kompletně změnila a vymazala všechno zlo ze mě. Pouze jeden pohled na její krásnou tvář, na její zářivou krásnou pokožku a její božské tělo mi potvrdil, že vraždit děti je špatné. Přesto nechtěně zemřela a je to všechno moje vina.“

Oliva je momentálně za mřížemi kvůli distribuci dětského porna. Při prohledávání bytu se u něj našlo více než 300 fotografií JonBenét včetně básničky, kterou nazval Óda pro JonBenét. Je však obtížné říci, zda jde o skutečné přiznání, nebo o výmysl nemocného pohádkáře. Policie se vyjádřila, že toto přiznání prošetřuje, ale momentálně nemá žádný finální závěr. Případ vraždy děvčátka je proto dodnes stále otevřený. 

Je sporné, zda se vražda po tolika fatálních selháních při počátečním vyšetřování někdy vyřeší. Komplikovaný případ však dodnes rodině Ramseyových dělá ze života peklo. Z nich jsou dnes naživu už jen otec John a syn Burke, Patsy zemřela na rakovinu vaječníků v roce 2006.

Po její smrti se John setkal s Beth Hollowayovou, matkou pohřešované Natalee Hollowayové, jejíž případ se stal rovněž mediální senzací. Říkalo se o nich, že spolu chodí, ale John se vyjádřil, že je spojuje společná tragédie ze ztráty dětí. John se od té doby opět oženil, je mu 75 let a nezbývá než doufat, že se někdy dozví skutečnou pravdu o smrti své dcery

Domů
Sdílet
Diskuse