Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2019 18:45
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

Jak se události filmu Tenkrát v Hollywoodu a Mansonovy vraždy odlišují od reality?

Jak se události filmu Tenkrát v Hollywoodu a Mansonovy vraždy odlišují od reality?
Zdroj: Sony
FILMY A SERIÁLY QUENTIN TARANTINO
Uložit Uložené

Tarantino si opět vytvořil vlastní vesmír s vlastními pravidly.

Jak sis již za posledních 30 let tvorby Quentina Tarantina mohl mnohokrát všimnout, režisér se nechává volně inspirovat jednotlivými žánry či dobovými prvky, které si velmi rád idealizuje.

Ve svém nejnovějším hitu s názvem Tenkrát v Hollywoodu zachycuje události spojené s vraždou Sharon Tate a jejích blízkých fanatiky z kultu Charlese Mansona. Po zhlédnutí filmu ti ale musí být jasné, že Tarantino se vydal vlastním směrem.

V případě, že jsi Tenkrát v Hollywoodu ještě neviděl, nepokračuj ve čtení. Článek totiž obsahuje masivní spoilery k filmu.

Film Tenkrát v Hollywoodu nebyl nikdy svým tvůrcem označený za životopisný film. Po jeho zhlédnutí je již jednoznačné, proč je tomu tak. Kultovní režisér na nás totiž vytáhl variaci na Hanebné pancharty, akorát ve znegovaném tvaru. Ve snímku ale vystupují osoby ze skutečného světa, jako Sharon Tate (Margot Robbie) a její manžel Roman Polanski (Rafał Zawierucha), psychopat Charles Manson (Damon Herriman) či herec Steve McQueen (Damian Lewis).

Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) a Cliff Booth (Brad Pitt)

Rick Dalton byl hlavní hvězdou westernového seriálu Bounty Law, ale toto období je již dávno fuč a z herecké hvězdy se stal hollywoodský vyhoštěnec. Když Tarantino hledal inspiraci pro DiCapriovu postavu, vytvořil spojení někdejších seriálových hvězd 60. let, jako například George Maharal či Ty Hardin a dalších. Největší vliv na tuto postavu měl však legendární Burt Reynolds a jeho kaskadér Hal Needham.

Téměř identickou dvojku se Tarantinovi podařilo vytvořit právě z Leonarda DiCapria a Brada Pitta. Druhý jmenovaný v Tenkrát v Hollywoodu ztvárňuje Rickova kaskadéra a kamaráda jménem Cliff Booth. Reynoldse a Needhama spojovalo dlouholeté kamarádství, přičemž Hal byl zároveň Burtovým kaskadérem. Needham dokonce později přestoupil z kaskadérské koleje na režisérskou, když natočil film Smokey and the Bandit (1977), jeden z nejznámějších filmů, kde má hlavní roli právě Burt Reynolds.

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD Burt Reynold / Lèonardo Dicaprio #sonypictures #onceuponatimeinhollywood #Tarantinophile #quentintarantino #losangeles #robertrichardson

2,476 Likes, 29 Comments - Tarantinophile (@tarantinophile) on Instagram: "ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD Burt Reynold / Lèonardo Dicaprio #sonypictures..."

Ačkoliv se tomu těžko věří, Hal Needham byl ještě více cool než Cliff Booth. Ještě předtím, než se stal kaskadérem, byl výsadkářem. V 50. a 60. letech musel běžně skákat z jednoho koně na druhého během jízdy, jindy zase musel seskočit ze skály vysoké téměř 10 metrů na pohybující se dostavník.


Při natáčení filmu Na straně zákona (1973) proletěl v autě 25 metrů a přistál v něm na lodi, o 3 roky později ve snímku Gator letěl vzduchem dokonce až přes 40 metrů. Mimo jiné Needham uštědřil i pár ran ikonickému Johnu Wayneovi na place Neporažených (1969). Zdá se, že Halův život by si zasloužil samostatný film.

Ako sa udalosti filmu Vtedy v Hollywoode a Mansonove vraždy odlišujú od reality?
Ako sa udalosti filmu Vtedy v Hollywoode a Mansonove vraždy odlišujú od reality? Zdroj: Universal/Sony
 

Sharon Tate (Margot Robbie)

Další z hlavních postav nové tarantinovky je Sharon Tate, do které se pro Tenkrát v Hollywoodu převtělila nádherná Margot Robbie. Známá herečka byla ženou režiséra Romana Polanskiho. Skutečná Sharon se od filmové Sharon nelišila téměř v ničem. To potvrdila i sestra Sharon Tate, Debra, která tvrdí, že Margot má velmi podobný hlas jako její zesnulá sestra, a tak se s ní mohla po 50 letech znovu „vidět“.

Spolu s Polanskim se skutečně nastěhovali na Cielo Drive v Hollywood Hills, kde těhotnou herečku v noci 8. srpna 1969 chladnokrevně zavraždili členové Rodiny Charlese Mansona. Jak už ale víme, ve filmu je tomu trochu jinak. Do hry zde vstupuje génius Quentina Tarantina, aby divákovi padla čelist až na podlahu.

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: AVCO Embassy Pictures/Sony

 

Charles Manson (Damon Herriman)

Damon Herriman je docela pozoruhodný případ. Tento australský herec totiž ztvárňuje tutéž postavu ve 2 nesouvisejících projektech. Prvním je zmiňovaná tarantinovka Tenkrát v Hollywoodu, kde ztvárňuje vůdce kultu. Tuto stejnou postavu však hraje i v seriálu Mindhunter od Netflixu. Na Herrimana se tak usmálo neuvěřitelné štěstí, protože během jednoho či dvou let mohl úzce spolupracovat s takovými velikány, jakými jsou Quentin Tarantino a David Fincher.

V Tenkrát v Hollywoodu se Herrimanův Manson objevil pouze na pár minut, a to ve scéně, kdy se vydal na obhlídku domu na Cielo Drive. Podle jeho slov tam hledal hudebního producenta Terryho Melchera, ale ten svůj dům prodal, přičemž novými majiteli se staly hollywoodské hvězdy Tate a Polanski. Tato událost podle dostupných informací skutečně proběhla několik měsíců před Sharoninou vraždou. 

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Sony

 

Roman Polanski (Rafał Zawierucha)

Roman Polanski je jedním z nejslavnějších režisérů všech dob, no a jinak tomu nebylo ani na přelomu 60. a 70. let. Přibližně ve stejné době si vzal herečku Sharon Tate, která účinkovala v jeho filmu Ples upírů (1967). Pár se oženil o rok později. Ve filmu ho skvěle zahrál Rafał Zawierucha.

Z Polanskiho byl již tehdy renomovaný tvůrce, protože do jeho filmografie patřily například filmy Nůž ve vodě (1962), Hnus (1965), Ples upírů či megahit Rosemary má děťátko (1968). Během vraždy jeho manželky byl Roman v Londýně. Vše z toho je patřičně zobrazeno i v novém počinu od Tarantina. Mimochodem, Polanski zavolal Tarantinovi a byl zvědavý, jak se americký režisér chystá film natočit. Podle jeho slov udělal Quentin dobrou práci.

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Sony

 

Bruce Lee (Mike Moh)

I když se Bruce Lee nikdy nesetkal s Cliffem Boothem, určitě se setkal se Sharon Tate. Jak je nám odhaleno v Tenkrát v Hollywoodu, Bruce Lee trénoval Sharon kvůli přípravě na její roli ve filmu The Wrecking Crew (1968). Kromě ní trénoval i jejího manžela a účtoval si zhruba 1000 dolarů na hodinu.

Ke vztahu Leeho a Tate se váže i jistá zajímavost, která ve filmu není obsažena. Polanski kdysi věřil, že jeho ženu zabil právě Bruce Lee. Polanski se po zjištění, že jeho manželka byla zavražděna, vrátil zpět do Států. Snažil se pomoci detektivům při vyšetřování případu v době, kdy ještě nebylo jasné, kdo zabil Sharon a její přátele.

Na místě činu totiž pachatelé zanechali brýle. Několik měsíců po vraždě se při jednom z tréninků Bruce svěřil Romanovi, že už dlouho nemůže najít ty své. Polanski znal velikost brýlí z místa činu, a tak Leemu navrhl, že půjde spolu s ním vybrat nové. Když ale Lee předložil svému očnímu lékaři předpis, velikosti neseděly a Polanskimu bylo jasné, že Bruce určitě Sharon nezabil.

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Golden Harvest/Sony

Filmový ranč George Spahna

Pittův Cliff Booth se v průběhu filmu setká s mladou dívkou jménem Pussycat. Tato osoba skutečně existovala a šlo o jistou Kathryn „Kitty“ Lutesinger. Spolu se vydají na Spahnův filmový ranč, opuštěnou lokalitu na periferii Los Angeles. Tam se kdysi natáčely westernové seriály, ale když začala klesat sledovanost, ranč začal upadat. Jeho majitelem byl George Spahn, který později oslepl.

Jak ve filmu, tak v realitě přesvědčili Manson a jeho následovníci senilního majitele ranče, aby jim dovolil na něm zůstat, výměnou za sex s mladými dívkami z kultu. Tarantino zůstal věrný všem detailům a ranč zobrazil přesně takový, jaký byl i ve skutečnosti. Ještě doplním, že George Spahna měl původně ztvárnit zmíněný Burt Reynolds. Bohužel své scény nestihl před smrtí v září roku 2018 dokončit. Jeho roli převzal Bruce Dern.

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Sony

Závěr filmu

Pokud ses dočetl až sem, předpokládáme, že jsi Tenkrát v Hollywoodu skutečně viděl a spoilery ti tak už nepokazí divácký zážitek. Samotný závěr je totiž, jak si určitě zjistil i sám, úplně vymyšlený. Tři ze členů Mansonova klanu se tedy nikdy nedostali do domu Sharon Tate, protože na ně Rick Dalton začal křičet, zatímco čekali v autě. Rozhodli se tak zavraždit jeho.

Čtvrtá členka Rodiny jménem Kasabian, kterou zde hraje Maya Hawke (dcera Umy Thurman a Ethana Hawka), nikdy neujela v autě svých kupmánů. V noci z 8. na 9. srpna 1969 na ně v autě počkala na příjezdové cestě. Mansonovým stoupencům se ve filmu ale nikoho zavraždit nepodařilo, protože dva z nich zabil Cliff za pomoci svého pitbulla Brandy. Třetí byl upálen zaživa Rickem a nikdo jiný tak o život nepřišel.

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Sony

Zmínit musíme i jiné postavy, z nichž každá jedna skutečně existovala a Quentin se rozhodl je zakomponovat do svého mozaikového příběhu. Mezi tyto postavy patří například slavný herec Steve McQueen (Bullitův případ, Velký útěk). Toho ztvárnil Damian Lewis, přičemž nemůžeme opomenout ani podobu těchto dvou mužů. McQueen byl v den vraždy Tate pozván do domu na návštěvu, ale naštěstí pro něj mu do toho něco přišlo.

Jay Sebring byl kadeřníkem celebrit a rodinným přítelem Polanskiho a jeho ženy. Ve filmu ho hraje Emile Hirsch (Útěk do divočiny, Sexbomba od vedle). Kromě něj se zde objevili například i Abigail Folger (Samantha Robinson) a její přítel, scenárista Wojciech Frykowski (Costa Ronin), další dvě z obětí osudného 9. srpna 1969.

Zapomenout nesmíme ani na členy Rodiny, které si zahrála například Dakota Fanning, Austin Butler, Lena Dunham či Maya Hawke. Ve snímku zachycujícím zlatou éru Hollywoodu nesměli chybět ani Wayne Maunder a James Stacy, protagonisté seriálu Lancer. Ty si zahráli Luke Perry a Timothy Olyphant. Skutečná je i postava Al Pacina coby hollywoodského producenta Marvina Schwarze. Kromě nich jsme mohli vidět i herečky Connie Stevens a Joannu Petten spolu s režisérem Samem Wanamakerem.

Ako sa udalosti filmu Vtedy v Hollywoode a Mansonove vraždy odlišujú od reality?
Ako sa udalosti filmu Vtedy v Hollywoode a Mansonove vraždy odlišujú od reality? Zdroj: Randy

Kompletně vymyšlené však byly postavy Kurta Russella a Zoë Bell, Randy a Janet. Ti hráli manželský pár a zároveň i šéfy kaskadérského týmu při natáčení seriálu Zelený sršeň s Brucem Leem. Pokud již byla postava Zoë Bell někým inspirována, tak jedině ní samotnou. U Kurta je zřejmě jasné, odkud Tarantino čerpal inspiraci. Kurta Russella jako kaskadéra jsme si mohli naplno užít ve snímku Death Proof (2006). Kdo to jen režíroval?

Domů
Sdílet
Diskuse