Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2019 12:29
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Formule 1 má od roku 2021 vypadat úplně jinak. Přibude více předjíždění

SPORT
Uložit Uložené

Nedělní nuda má být už za dva roky minulostí.

Formule 1 podle mnohých fanoušků není v ideálním stavu. Kritizují málo předjíždění, nudné okruhy a to, že vítěz je často jasný už před startem. Mercedes letos vyhrál 8 z 10 Velkých cen

Vedení sportu si však nedostatky uvědomuje a rozhodlo se rázně zakročit. Milníkem, kdy nedělní nuda skončí, prý bude rok 2021. Pravidla se totiž výrazně změní a monoposty by měly vypadat úplně jinak

F1 má od roku 2021 vyzerať úplne inak. Má pribudnúť viac predbiehania
F1 má od roku 2021 vyzerať úplne inak. Má pribudnúť viac predbiehania Zdroj: F1.com

Klíčem k úspěchu má být odstranění milionu malých křídel a výrazné zjednodušení toho předního a zadního. 

Povrch aut tak bude čistší, díky čemuž by měly být schopny jezdit blíže za sebou a mnohem snadněji se předjíždět. Prototyp pro rok 2021 se již usilovně testuje ve větrném tunelu, ze kterého F1 ukázala první fotografie. Oproti prvním návrhům sice nevypadá tak radikálně, vše ale funguje, jak má.

Nová pravidla by také mohla přilákat další automobilky, schopné postavit se současné dominanci Mercedesu, Ferrari a Red Bullu. Spekuluje se například o Audi, Porsche nebo návratu Toyoty či BMW.

O zbytku techniky pro rok 2021 však ještě rozhodnuto nebylo a čas se krátí, rozšíření pole tedy aktuálně příliš pravděpodobně nevypadá.  

Domů
Sdílet
Diskuse