Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2019 10:24
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Exploze plynu v ruské laboratoři poškodila centrum se vzorky nebezpečných virů

TECH
Uložit Uložené

Ruské úřady tvrdí, že výbuch nezpůsobil poškození, která by mohla mít vliv na lidské zdraví.

V pondělí informovaly ruské úřady o explozi plynové láhve ve virologickém výzkumném centru Vektor v malém městě Koľcovo v Novosibirské oblasti. Podle The Guardian se v tomto centru nacházejí i vzorky nebezpečných virů neštovic, eboly nebo antraxu.

Z dostupných informací vyplývá, že v laboratoři, kde došlo k explozi, se nenacházely žádné biologické látky, které by mohly mít negativní vliv na lidské zdraví. Potvrdil to ruský úřad pro dohled nad kvalitou potravin a také starosta města Koľcovo.

Doporučeno
Černobylská tragédie: Před třemi dekádami se nad nicnetušícími Evropany vznesl smrtící radioaktivní mrak Černobylská tragédie: Před třemi dekádami se nad nicnetušícími Evropany vznesl smrtící radioaktivní mrak 29. května 2019 13:03

Zatím jsou známa jen zranění pracovníka s těžšími popáleninami třetího stupně, který musel být hospitalizován. Výbuch rozbil všechna okna v budově ústavu a způsobil požár na rozloze přibližně 30 metrů čtverečních, který se hasičům podařilo urychleně uhasit. 

Centrum Vektor je jedním ze dvou na světě, které uchovává vzorky pravých neštovic. Sdružuje i vzorky jiných nebezpečných virů. Naposledy zaznamenali v ústavě problém v roce 2004, kdy se jedna z pracovnic omylem píchla jehlou, která obsahovala virus eboly.

Domů
Sdílet
Diskuse