Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2019 18:16
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Speciální Boeing měl odolat jaderné válce, zničil ho ale pták

NEWS
Uložit Uložené

Náhodně letící pták se postaral o zneškodnění jednoho z motorů.

Boeing z dílny amerického námořnictva s názvem E-6 Mercury byl postaven, aby odolal i jaderné válce. Během testovacího letu ale stroj zneškodnil náhodně letící pták, který se postaral o zničení jednoho z motorů, informuje portál Navy Times.

E-6 Mercury byl v minulosti popisován jako „nejsmrtelnější letadlo, o kterém jste nikdy neslyšeli“. Ve skutečnosti by měl ale daný stroj sloužit spíše jako řídící základna, protože k výbavě letadla nepatří žádný zbraňový arzenál.

V období, kdy by byly pozemní základny zničeny jadernou válkou, by tedy Američané mohli vydávat příkazy přímo z letadla. To by bylo propojené na prezidenta a ministra obrany, kteří by jeho prostřednictvím ovládali balistické mezikontinentální rakety, letecké bombardéry a ponorky.

Zmíněná událost, kdy pták zneškodnil jeden z motorů letadla, se měla odehrát 2. října tohoto roku. E-6 Mercury se již v současné době opět vznáší v oblacích, ale škody způsobené zničením motoru vyšly na minimálně 2 miliony dolarů.

Doporučeno
Letěli jsme s jedním z nejlepších pilotů větroňů, který létal i v Africe. Povinně i s pytlíkem, kdyby zradil žaludek Letěli jsme s jedním z nejlepších pilotů větroňů, který létal i v Africe. Povinně i s pytlíkem, kdyby zradil žaludek 21. září 2019 11:02

Další nehoda E-6 Mercury byla zaznamenána ještě v únoru téhož roku, kdy ocas letadla strhl horní část hangáru. Na palubě se ale v dané době nacházela pouze jedna osoba, která naštěstí nebyla zraněna. Znovu však šlo o nehodu, která stála nemalé peníze.

Domů
Sdílet
Diskuse