Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. října 2019 18:30
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Billa se v Česku chystá zrušit papírové tašky. Zeptali jsme se dalších řetězců, co si o tom myslí

NEWS
Uložit Uložené

Je zrušení papírových tašek dobrým krokem?

Obchodní síť supermarketů Billa oznámila, že se chystá v České republice zrušit prodej papírových tašek. Přitom to není tak dávno, co tašky do prodeje zavedla. Konkrétně v lednu letošního roku se začaly jejich supermarkety  papírovými taškami plnit v reakci na zrušení prodeje tašek igelitových. Společně s nimi začal řetězec prodávat tašky z recyklovatelného plastu jako snahu o udržitelnější a ekologičtější posun dopředu.

Přestat s výrobou papírových tašek se Billa podle informací Mediáře rozhodla po seznámení s zjištěním z výzkumu VŠCHT pro ministerstvo životního prostředí. Taková výroba je prý energeticky hodně náročná, měsíčně padne na produkci zhruba 300 vzrostlých stromů. Tašky také často nebývají využívány opakovaně a zbytečně končí v komunálním odpadu. 

Doporučeno
Půl roku po zákazu igelitek zdarma o ně klesl zájem až o 80 % Půl roku po zákazu igelitek zdarma o ně klesl zájem až o 80 % 1. července 2018 11:50

Nové tašky, vyrobené z 80 % z recyklovaného plastu, by měly být nejen odolnější, ale i ekologičtější. Jsou vyrobeny z regranulátu vytříděného z komunálního odpadu. „Když doslouží, stačí je vyhodit do žlutého kontejneru, odkud poputují na další recyklaci,“ vysvětlila pro Mediář mluvčí Billy Dana Bratánková. Do budoucna počítá řetězec i s tím, že na výrobu tašek bude používat vlastní fólie vytříděných ze svých prodejen.

Vzhledem k tomu, že se ukončení prodeje papírových tašek a návrat k plastu může jevit v nastaveném trendu ekologičtějšího obchodování jako lehce zpátečnický, požádali jsme další přední řetězce Lidl, Kaufland a Albert o jejich vyjádření a vizi do budoucna.

Doporučeno
Češi a Slováci patří v třídění odpadu ke špičce. Neplýtvají jídlem a do obchodu si nosí vlastní tašky Češi a Slováci patří v třídění odpadu ke špičce. Neplýtvají jídlem a do obchodu si nosí vlastní tašky 6. srpna 2018 11:26

Zuzana Holá, tisková mluvčí Lidlu:

„Prodej igelitových tašek jsme úplně zrušili již od března 2017. V současnosti nabízíme certifikované papírové tašky. Nebělené papírové tašky jsou vyrobeny ze surovin pocházejících výlučně z odpovědného lesního hospodářství, jsou plně recyklovatelné, biologicky rozložitelné a certifikované.

Zákazníci si mohou zakoupit také plastovou tašku, jejíž materiál je stoprocentně recyklovatelný a odolný, dále je možné také zakoupit bavlněnou tašku s certifikátem Fairtrade dokládajícím původ použité bavlny. Nabízíme také termotašky k přepravě chlazeného zboží.

K tomu jsme zaznamenali, že si zákazníci začali častěji nosit své vlastní tašky. S tím souvisí fakt, že po našem zrušení prodeje igelitových tašek se alternativních variant prodává daleko méně než tašek igelitových v předcházejících letech. 

V dohledné době plánujeme nabídnout ekologičtější variantu k mikrotenovým sáčkům, zároveň bychom rádi rozšířili nabídku například o permanentní tašky s nižším obsahem plastu, abychom tak přispěli k ještě větší úspoře.“

Jiří Mareček, tiskový mluvčí Albertu:

„Dlouhodobě se snažíme snižovat nepříznivé dopady na životní prostředí. Jako nejviditelnější zástupce jednorázové spotřeby plastů se jeví jednorázové obaly a tašky. Už před pěti lety jsme plastové tašky zpoplatnili, což vedlo k výraznému omezení prodeje. Zároveň zákazníkům nabízíme například papírové tašky z kompletně recyklovaného materiálu.

Nejšetrnější k životnímu prostředí je však opakovaně použitelná taška, která má dlouhou životnost. Tu také nabízíme A co se týká plastových tašek, při přehodnocování jsme se rozhodli ponechat i lehkou igelitovou tašku, jelikož z hlediska ochrany životního prostředí není zcela jasný environmentální dopad jednotlivých druhů. I my vnímáme skutečnost, že papírové tašky nejsou vhodné pro opakované používání.

 

Do budoucna pracujeme na několika cílech v oblasti snižování používání plastových obalů. Chceme snižovat objem použitých plastů jako obalového materiálu a usnadnit jejich vytřídění a recyklace. Také chceme stoprocentně odstranit problematické plasty z obalových materiálů do roku 2025 a mít správné recyklační instrukce pro zákazníky na všech obalech. Pokud budou vlastní značky baleny do plastových obalů, budou do té doby také znovupoužitelné nebo stoprocentně recyklovatelné."

Renata Maierl, mluvčí Kauflandu:

„Nejvhodnější taškou je přirozeně ta, kterou spotřebitel opakovaně a dlouhodobě používá i s ohledem na její materiálové složení. Z praktických důvodů mají tak u nás přednost před papírovými taškami právě tašky z recyklovaného materiálu nebo například textilní tašky z  Bio bavlny s dlouhou životností. 

Ze sortimentu nákupních tašek jsme již od poloviny roku 2017 z prodeje vyřadili klasické igelitové tašky a nahradili je ekologičtější variantou z recyklovaného materiálu, které jsou nejprodávanější. Samozřejmě nabízíme alternativy v podobě papírových tašek z odpovědného lesnictví. Od 14. října máme na prodejnách i víceúčelovou tašku z recyklovaného polyethylenu. 

Novinkou v prodeji je tzv. nEKOnečný sáček v úseku ovoce a zeleniny. Chceme zákazníky inspirovat, aby v úseku ovoce a zeleniny vyměnili jednorázové plastové sáčky za obaly, které se dají používat opakovaně, a nezatěžují tak přírodu."

Našli si však i zastánci nynějšího trendu papírových tašek. K problematice se tak vyjádřil i jeden ze zástupců online supermarketů v České republice Rohlik.cz a firma PRINTSTEP, zabývající se jejich výrobou a potiskem.

Doporučeno
New York zakázal igelitky. 20 milionů Američanů dá plastovým taškám sbohem New York zakázal igelitky. 20 milionů Američanů dá plastovým taškám sbohem 29. března 2019 14:25

Olin Novák, komerční ředitel Rohlik.cz:

„Rohlik.cz dlouhodobě doručuje veškeré nákupy svým zákazníkům v taškách z kraftového papíru. Má stoprocentní vlákno, nejedná se o recyklát. Výhodou je, že mají vyšší pevnost, unesou mnohem více než recyklované varianty. Papír je navíc primárně určený pro styk s potravinou, nejsou v něm žádné chemické látky.

Papír se dobře recykluje, může se klidně kompostovat. Kdybychom používali nějakou z variant recyklovaného papíru, neměl by takovou nosnost a museli bychom použít o několik více tašek. Materiál papírových tašek je ze dřeva, které se primárně získává prořezem nebo pochází ze stromů napadeným kůrovcem. Případně z neopracovaných odřezků pro nábytkářský průmysl nebo z přirozeně padlých stromů včetně pařezů.

Využití papírových tašek nám v tuto chvíli přijde jako optimální řešení. Při výrobě se totiž používají obnovitelné zdroje, použitá voda je dokonce čistší než před vstupem, protože se v průběhu výroby papírů odpařuje. Nejsou přidány žádné chemikálie a příměsi, jako při výrobě plastové tašky."

Petr Hruboš, jednatel PRINTSTEP: 

 „Nikdo v současné době nekácí kvůli taškám les, neplundruje lesnaté území. Maximálně se jedná o lesy, které se pěstují pro tyto účely a je o nich další péče. V současné době jsou technologie na čištění a práci s energií při výrobě papírových tašek velmi rozvinuté a probíhají do nich velké investice.

Když vyhodíte papírovou tašku mimo kontejner, nic se nestane. Je maximálně rozložitelná, vrátí se do půdy a nenaruší ji. Plastová taška se rozkládá sto let nebo i více. I „ekologičtější“ varianty plastových tašek mají v sobě pořád plast. A ten nejde obejít, ani v případě, že se používá recyklovaný plast. Má v sobě příměs, která rozkladu nepomáhá. A spoléhat se na to, že zákazníci budou tyto tašky házet pouze do žlutých kontejnerů, je značně idealistické."


Jaký máte názor na papírové tašky vy? Dejte nám vědět v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse