Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2019 13:52
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Léčka chytla českého pedofilního kněze do pasti. Video jej zachycuje při činu

NEWS
Uložit Uložené

Farář se na videu přiznal k tomu, že chtěl mít sex s postiženým mladíkem.

Římskokatolická církev má na krku další skandál, v jehož centru figuruje kněz z České republiky. Na snímcích videa polského podnikatele Zbigniewa Stonogy je zachycen Marcel Puvák, farář působící v Dětmarovicích, který se přiznal k tomu, že měl úmysl mít sex s hendikepovaným mladíkem v polských Katovicích. Informaci přinesly Seznam Zprávy.

Doporučeno
Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým Madeleine McCann zmizela beze stopy před 12 lety. Nezvěstná holčička vyvolala mediální šílenství, které ničí životy jejím blízkým 7. srpna 2019 17:13

Stonoga je polský podnikatel, který se v minulosti proslavil jako interní informátor v případu polského odposlouchávacího skandálu známého jako Waitergate. Kromě toho má Stonoga konexe na pedofilní síť, kterou už nějaký čas monitoruje. V tomto případě se dohodl s mladým polským mužem na vozíku, že bude figurovat jako volavka, která si dohodne schůzku s Puvákem. Farář si jej prý vyhlédl na internetu.

Do nahrávky je vložena i samotná konverzace obou účastníků. Je v ní popsáno, jakým způsobem si dohodli schůzku. Kněz v ní vyzvídá, jak mladík vypadá, nabádá jej k zamluvení hotelu a dokonce mu posílá i obrázky s podprahovou erotickou tematikou. Seznam Zprávy uvedly, že dle webu cieszy.pl byl duchovní obeznámen s věkem mladíka, kterému bylo méně než 15 let.

Muži se následně setkali v katovickém hotelu na ulici Wojewódzka. Na místě byl pokoj připraven společně se skrytou kamerou, která měla situaci monitorovat. Po pár minutách vtrhla do pokoje policie. 

„Jmenuji se Marcel Puvák, jsem knězem ostravské diecéze a dnes jsem zhřešil, nebo jsem chtěl zhřešit, ale měl jsem v úmyslu sex s mužem. Velmi toho lituji a na svou kněžskou čest slibuji, že už to nikdy neudělám. A prosím a budu prosit pána Boha za odpuštění a prosím také zpovědníka, aby mi dal přiměřené pokání,“ zněla farářova omluva.

Kněz následně ze své funkce duchovního rezignoval. Případem se začala zabývat i ostravsko-opavská diecéze, již informoval sám farář. „O této skutečnosti nás informoval samotný kněz. Je si vědom, že jednal v rozporu se svými kněžskými závazky, omlouvá se za pohoršení, které svým jednáním způsobil, a sám rezignoval na všechny své funkce,“  sdělil pro Deník mluvčí diecéze Pavel Siuda.

Doporučeno
Psychicky nemocný muž Jaycee držel a znásilňoval od jejích jedenácti. Za 18 let nevyužila ani jednu šanci na útěk Psychicky nemocný muž Jaycee držel a znásilňoval od jejích jedenácti. Za 18 let nevyužila ani jednu šanci na útěk 6. října 2019 14:21

O pedofilii ale nechce duchovní ani slyšet. „Vše uvedené, mimo mnou citovaných slov, jsou lži, pro které nikdo nemůže mít žádné důkazy. Byl jsem chycen do pasti. Celý způsob jejich jednání byl pod hrubým nátlakem a zastrašováním,“ dodal následně přes SMS televizi Polar. Jaký trest kněz dostane zatím není jasné, podle diecéze, jak uvedl Seznam, je prý rezignace s tím, že se přiznal, zatím trest dostačující. Případ řeší polská policie a církev v souladu s jejími předpisy.

Domů
Sdílet
Diskuse