Perfektní koláček bez mouky, plný máku, jablek a tvarohu. Těšit se můžeš na výbornou chuť a ještě lepší nutriční hodnoty.
Dnes představujeme milovníkům máku recept na jejich nový oblíbený koláč. Mouku jsme nahradili mákem, který patří k výživově nejhodnotnějším potravinám. Obsahuje hojné množství zdravých tuků, vápníku (mnohem více než mléko), minerálů a vitamínů. Na 100 g obsahuje až 18 g bílkovin a 19,5 g vlákniny! Určitě bychom ho měli zařadit do každodenního jídelníčku, a začít s tímto koláčkům vůbec není špatný nápad. Kombinací máku, jablek a skořice je skvělá chuť zaručena.
INGREDIENCE
150 g mletého máku
3 vajíčka
150 g jemného tvarohu
3 jablka (přibližně 400 g)
1 ČL skořice
1 ČL kypřícího prášku
1/2 ČL vanilkového extraktu
stévie (libovolné sladidlo dle chuti)
POSTUP
Žloutky si oddělíme od bílků. 2 jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo, přidáme k žloutkům a pořádně promícháme. Postupně přimícháme tvaroh, mák, skořici, kypřící prášek, vanilkový extrakt a na závěr dosladíme podle chuti. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Makovou směs po částech a jemně vmícháváme do vyšlehaného sněhu. Těsto vylijeme do vymazané dortové formy (použila jsem formu o průměru 24 cm, ale může být i menší). Navrch koláče poklademe na měsíčky nakrájené jablko. Pečeme na 180 °C asi 40 minut.
NUTRIČNÍ INFORMACE
(na 1 kousek, z celkového množství jich bude 10)
Kalorie: 130
Bílkoviny: 7 g
Sacharidy: 10 g (z toho vláknina 4 g)
Tuky: 8 g