Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2019 12:19
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Téměř čtvrtina mladých lidí je v panice, když jim vezmeš mobil, ukázala studie

TECH SMARTPHONE
Uložit Uložené

Nová generace je jako přikovaná k mobilům.

Na technologiích se lidstvo stalo do jisté míry závislé. Mobily se staly naší druhou hlavou, používáme je denně několik hodin. Ať už jsou to sociální sítě, nebo různé pomůcky, mnozí si bez inteligentního zařízení nedokáží představit život. Ba co víc, mladí lidé jsou dokonce v panice, pokud jim přístup k mobilu odebereš, ukázal výzkum psychiatrů, píše BBC.

Studie z King's College London ukazuje, že mnozí mladí lidé, kteří jsou na mobilech denně, se ho už prostě nedokáží vzdát. Když jim mobil vzali, začali panikařit nebo byli rozrušení. Taková závislost může způsobit vážné následky na duševním zdraví.

Doporučeno
Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories 31. října 2019 16:00

Mladí ľudia majú paniku z toho, keď im zoberieš mobil.
Mladí ľudia majú paniku z toho, keď im zoberieš mobil. Zdroj: Unsplash

Výzkum byl publikován v BMC Psychiatry, přičemž výzkumníci analyzovali 41 studií. Dohromady byla sebrána data o 42 000 mladých lidech. Z nich až 23 % bylo na smartphonu závislých – projevovali úzkost, nedokázali omezit čas strávený na mobilu a byli na něm tak často, že to značně ovlivňovalo jejich život a denní aktivity. Tito lidé podléhali stresu, měli špatnou náladu a nedostatek spánku.

Spoluautorka studie Samantha Sohn varovala, že závislost může mít vážné duševní následky. „Je třeba i nadále sledovat, jak problematické může být používání inteligentních zařízení,“ řekla.

Domů
Sdílet
Diskuse