Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. února 2020 v 20:00
Čas čtení 1:08
Ondřej Jarůšek

Jak mučili vraha, který zabil českého vojáka? Tlumočník popsal brutální výslech, po kterém Afghánec zemřel

NEWS
Uložit Uložené

Časopis Respekt přinesl informace ohledně afghánského vraha českého psovoda.

Domácímu týdeníku Respekt se podařilo získat informace ohledně svědectví překladatele Ahmada Alamjára, který popsal, jak probíhal výslech afghánského vojáka Vahidulláha Chána. Ten v říjnu roku 2018 při atentátu zabil českého psovoda Tomáše Procházku a další dva české vojáky zranil. Po násilném výslechu Chán nakonec zemřel. 

O procesu údajného mučení americkými vojáky, u nějž měl být Alamjár přítomen právě jako Chánův překladatel, vyprávěl detektivům ze speciální vyšetřovací jednotky americké armády CID. 

Doporučeno
Vojenská policie zadržela české vojáky. Vyšetřuje smrt Afghánce, který loni zastřelil psovoda Tomáše Procházku Vojenská policie zadržela české vojáky. Vyšetřuje smrt Afghánce, který loni zastřelil psovoda Tomáše Procházku 24. července 2019 v 19:03

Své původní prohlášení o tom, že k žádnému násilí nedošlo, překladatel změnil poté, co byl převezen na vzdálenou základnu Bagrám, díky čemuž se dostal mimo dosah těch, proti kterým svědčil, informuje server Aktuálně.

„J. W., A. M., W. W. a já jsme vstoupili do místnosti. J. W. chytil střelci ruce a pak mu odebral otisky prstů. Když byl J. W. hotový, W. W. chytil střelce, udeřil ho do rozkroku a kroutil mu s varlaty. Střelec křičel, jak ho W. W. začal mlátit a dusit. Praštil s ním o rozvodnou skříň a stůl. Střelec měl nasazena rychloupínací pouta a ruce měl spoutány za zády, když ho W. W. udeřil, škrtil ho a nakopl ho kolenem do nohou,“ cituje server Aktuálně Alamjárovo svědectví.

Český psovod Tomáš Procházka
Český psovod Tomáš Procházka Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Vyslýchaný afghánský voják Vahidulláh Chán procházel rukama Američanů, Afghánců, ale i Čechů. Někdy v průběhu zadržení byl Chán nakonec údajně „ubit k smrti“, kvůli čemuž Vojenská policie minulý rok zadržela neupřesněné množství českých vojáků. Americká jednotka CID se v souvislosti s případem zajímá konkrétně o dva české vojáky s iniciály F. K. a Š. T.

Vyšetřování v současné době stále probíhá i ze strany české Vojenské policie. Nové vydání týdeníku Respekt se mimo jiné zabývá i podezřením tuzemských vyšetřovatelů, kteří si myslí, že několik vysoce postavených generálů a důstojníků v souvislosti s Chánovou smrtí záměrně tají okolnosti případu.

Domů
Sdílet
Diskuse