Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2019 19:03
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Vojenská policie zadržela české vojáky. Vyšetřuje smrt Afghánce, který loni zastřelil psovoda Tomáše Procházku

ZAJÍMAVOSTI AFGHÁNISTÁN
Uložit Uložené

Smrti afghánského vojáka má dva možné scénáře.

Na generální štábu a v Prostějově proběhl v úterý zásah Vojenské policie. Zadrženo bylo neupřesněné množství českých vojáků. S informací, kterou potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar, přišel Deník N. Momentálně probíhají výslechy a zadržení souvisí se smrtí afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který loni v říjnu zastřelil českého kynologa Tomáše Procházku.

„Vojenská policie prošetřuje informace kolem událostí v Afghánistánu a provádí výslechy, které ještě probíhají. Dostal jsem informaci, že se prováděly a provádí výslechy lidí z generálního štábu a Prostějova. Nemám informaci, že by byl někdo obviněn. Víc k tomu nevím,“ řekl Deníku N český ministr obrany. Neupřesnil ani počet zadržených. 

Vyšetřování se týká loňské vraždy vojáka Tomáše Procházky, kvůli níž byl vzat do vazby Afghánec Vahidulláh Chán. Ten procházel rukama Afghánců, Američanů i Čechů. Někdy v průběhu zadržení byl údajně ubit „ubit k smrti“. 

Příslušník afghánských bezpečnostní sil, ilustrační foto

Vojenská policie zadržela české vojáky. Vyšetřuje smrt Afghánce, který loni zastřelil psovoda Tomáše Procházku
Zdroj: TASR/AP Photo

Údajná vražda se stala předmětem zájmu světové veřejnosti poté, co o něm napsal americký deník The New York Times. Tehdy informoval o vyšetřování českých a amerických vojáků v souvislosti se smrtí Vahidulláha Chána.

Doporučeno
Vysvětlujeme za minutu: Připomínali jsme si Světový den uprchlíků. Co to znamená? Vysvětlujeme za minutu: Připomínali jsme si Světový den uprchlíků. Co to znamená? 3. července 2023 15:00

Článek ve své původní verzi uváděl, že Afghánec byl podle amerických a afghánských činitelů ubit aliančními vojáky k smrti. Text mohl vyvolat dojem, že se čeští vojáci dopustili vraždy jako pomsty za smrt svého kolegy. Deník ale nakonec tuto verzi vzal zpět a připustil možnost, že vojáka ubili k smrti sami Afghánci

The New York Times vycházely z jediného zdroje, podle nějž byl muž po zadržení afghánskými vojáky předán nakrátko koaličním silám, které jej podle zdroje měly o půlnoci vrátit do afghánské vazby zbitého a na pokraji smrti. K vyšetřování bude ve čtvrtek zveřejněna tisková zpráva. 

Domů
Sdílet
Diskuse