Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2020 20:29
Čas čtení 0:45
Daniel Mikolášik

Koronavirus má dopad i na drogy. Pandemie brzdí produkci metamfetaminu a fentanylu v Mexiku

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Čína je jedním z hlavních dodavatelů chemikálií, z nichž Mexičané vyrábějí drogy.

Narušení globálních dodavatelských řetězců v důsledku stále více se rozšiřujícího nového druhu koronaviru brzdí produkci metamfetaminu a fentanylu mexických kartelů. Informuje o tom ve své reportáži Vice.

Členové mexického kartelu Sinaloa se nechali slyšet, že dovoz chemických prekurzorů, které se používají na výrobu metamfetaminu a nezákonného fentanylu, se pro aktuální situaci spojenou s onemocněním Covid-19 stal mnohem komplikovanějším. Kvůli nedostatku drog se zvyšují i jejich ceny.

Doporučeno
Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) 19. března 2020 16:45

Chemické prekurzory mají Mexičané dovážet až z Číny, ze které se nákaza rozšířila do celého světa. Poté, co chemikálie zpracují, pašují drogy do Spojených států. Výroba metamfetaminu a fentanylu se údajně stále provádí, avšak v mnohem nižší míře než obvykle.

„Nepřestali jsme je (metamfetamin a fentanyl) vyrábět, ale jejich cena se zvyšuje kvůli nedostatku chemikálií z Číny. Jejich přeprava je totiž mnohem dražší,“ uvedl pro Vice jeden z pracovníků mexického kartelu.

Čína je jedním z největších dodavatelů chemikálií používaných v drogách v Mexiku. Při jejich transportu je záměrně označují nesprávně, aby tím zatajili skutečný původ. Takovým způsobem se přepravují do hlavních přístavů v Mexiku.

Domů
Sdílet
Diskuse