Hrozí, že si po karanténě nebudeme moct zajít na pivo do své oblíbené putyky.
Karanténní opatření, která kvůli koronaviru platí na území České republiky, ruinuje českou gastronomii. Restaurace, hospody a kavárny uzavřely provoz a ti, kteří se snaží nějak přežívat, evidují pouze zlomek tržeb. Píše o tom tisková zpráva společnosti Storyous, která restauracím a hotelům dodává pokladní systém.
Storyous varuje, že si po uvolnění karantény nebudeme mít kam zajít ani na pivo a společenská kultura v Česku zcela vymizí. „Podniky potřebují pro záchranu pomoc státu i všech, kteří si teď mohou dovolit restaurace podpořit,“ uvedl CEO společnosti Igor Třeslín. Z tří tisíc podniků, kterým dodávají systém, má teď otevřeno pouze 398, přičemž tržby se propadly o neuvěřitelných 92 procent.


„Současná situace je pro většinu gastro provozoven likvidační, i kdyby trvala jenom jeden měsíc. V gastru totiž operujete s mnohanásobně nižšími maržemi než v jiných odvětvích, a není proto prostor na tvorbu finanční rezervy,” dodává Třeslín. S dalšími předními představiteli českého gastra se teď snaží pomoct podnikům přežít.
Stát by měl restauracím pomoct například tak, že odpustí odvody za zaměstnance na dva roky. „Českým hospodám by taky pomohlo zcela zrušit EET. Dle včerejšího vyjádření ministryně Schillerové není pro stát až tak důležitým nástrojem rozpočtu, ale gastru by jeho zrušení v mnohém ulevilo,” myslí si.
Storyous pomáhá tuzemským podnikům tak, že vytvořila web Kde se najím, který obsahuje mapu restaurací a hospod, které mají otevřeno a nabízejí možnost vzít si jídlo či pití s sebou. Zapojilo se už na 1500 podniků.
Přímo na webu bude možné objednávat i platit online a jídlo si pak jenom vyzvednout ve výdejním okénku. Aniž by se v místě kumulovali hladoví spotřebitelé. Aplikace má být brzy dostupná pro chytré telefony.