Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Sobota 3. 12. 2022 svátek má Svatoslav, Svatoslava

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Máme pro tebe nový zpravodajský portál!prohlédnout
Gastro - Restaurace

Koronavirus v Česku likviduje restaurace a hospody. Až polovině hrozí, že po karanténě neotevřou

Hrozí, že si po karanténě nebudeme moct zajít na pivo do své oblíbené putyky.

Antonín Havlík
25. 3. 2020 17:05 Čas čtení: 1:01
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Odebírat newsletter REFRESHERu
10 nejlepších článků Refresheru, jednou za týden. Pokud tě emaily přestanou bavit, tak je kdykoli zrušíš. Zadáním emailu souhlasíš s podmínkami portálu.
Gastro - Restaurace
0
Antonín Havlík
25. 3. 2020 17:05
Čas čtení: 1:01

Koronavirus v Česku likviduje restaurace a hospody. Až polovině hrozí, že po karanténě neotevřou

Hrozí, že si po karanténě nebudeme moct zajít na pivo do své oblíbené putyky.

Antonín Havlík
25. březen 2020, 17:05
Čas čtení: 1:01
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek

Karanténní opatření, která kvůli koronaviru platí na území České republiky, ruinuje českou gastronomii. Restaurace, hospody a kavárny uzavřely provoz a ti, kteří se snaží nějak přežívat, evidují pouze zlomek tržeb. Píše o tom tisková zpráva společnosti Storyous, která restauracím a hotelům dodává pokladní systém.

 

Storyous varuje, že si po uvolnění karantény nebudeme mít kam zajít ani na pivo a společenská kultura v Česku zcela vymizí. „Podniky potřebují pro záchranu pomoc státu i všech, kteří si teď mohou dovolit restaurace podpořit,“ uvedl CEO společnosti Igor Třeslín. Z tří tisíc podniků, kterým dodávají systém, má teď otevřeno pouze 398, přičemž tržby se propadly o neuvěřitelných 92 procent.

 

Koronavirus v Česku likviduje restaurace a hospody. Až polovině hrozí, že po karanténě neotevře
Zdroj: TASR - Daniel Veselský

 

 

„Současná situace je pro většinu gastro provozoven likvidační, i kdyby trvala jenom jeden měsíc. V gastru totiž operujete s mnohanásobně nižšími maržemi než v jiných odvětvích, a není proto prostor na tvorbu finanční rezervy,” dodává Třeslín. S dalšími předními představiteli českého gastra se teď snaží pomoct podnikům přežít.

 

Stát by měl restauracím pomoct například tak, že odpustí odvody za zaměstnance na dva roky. „Českým hospodám by taky pomohlo zcela zrušit EET. Dle včerejšího vyjádření ministryně Schillerové není pro stát až tak důležitým nástrojem rozpočtu, ale gastru by jeho zrušení v mnohém ulevilo,” myslí si.

 

Storyous pomáhá tuzemským podnikům tak, že vytvořila web Kde se najím, který obsahuje mapu restaurací a hospod, které mají otevřeno a nabízejí možnost vzít si jídlo či pití s sebou. Zapojilo se už na 1500 podniků.

 

Přímo na webu bude možné objednávat i platit online a jídlo si pak jenom vyzvednout ve výdejním okénku. Aniž by se v místě kumulovali hladoví spotřebitelé. Aplikace má být brzy dostupná pro chytré telefony.

 

Upozornit na chybu. Pokud spatruješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: TASR - Daniel Veselský
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu gastro
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news
včera v 20:03
včera v 19:40
více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.