Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2020 16:05
Čas čtení 0:48
Daniel Mikolášik

Brazilskou pláž ovládly stovky želv. Unikátní přírodní úkaz nastal díky koronaviru

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Protože tamní pláže jsou zcela vylidněné, své místo na líhnutí si tam našly ohrožené mořské želvy.

V brazilském městečku Paulista na pobřeží Atlantiku v severovýchodním státě Pernambuco byli vědci svědky jedinečného přírodního jevu. Místní pláž tam totiž zaplavily stovky ohrožených mořských želv, které se tam v těchto dnech líhnou.

Jak informuje The Guardian, jedním z faktorů tohoto úkazu je i aktuální pandemie koronaviru, která zapříčinila, že většina lidí se nachází doma a na jindy přeplněných plážích se nenacházejí žádní turisté a ani místní obyvatelé.

Doporučeno
Při osmihodinovém výslechu nám nedali ani napít. Zažil jsem peklo a jsem rád, že jsem z něj pryč, říká Čech uvíznutý v Ugandě Při osmihodinovém výslechu nám nedali ani napít. Zažil jsem peklo a jsem rád, že jsem z něj pryč, říká Čech uvíznutý v Ugandě 2. dubna 2020 14:01

To umožnilo stovkám mořských želv vyjít z jejich přirozeného oceánského prostředí na souš a líhnout na pláži vajíčka. Jde o druh s názvem Kareta pravá, odborně nazývaný i Eretmochelys imbricata. V Brazílii jsou známé jako tartaruga-de-pente.

Jejich líhnutí zůstalo kvůli koronaviru téměř bez povšimnutí. Pozorovali ho jen vědci a pracovníci tamní vlády, kteří zdokumentovali jejich líhnutí vajíček a následný návrat zpět do Atlantského oceánu. Tento druh může vyrůst až do délky 110 cm a vážit 85 kg. Vajíčka kladou už od začátku roku a jejich mláďata se líhnou na jaře, většinou v dubnu a květnu.

Domů
Sdílet
Diskuse