Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2020 7:59
Čas čtení 0:56
Adam Smeták

„V kufru jsem vezl dezinfekci a bonbony,“ tvrdí ruský agent, kvůli němuž mají tři pražští politici policejní ochranu

NEWS
Uložit Uložené

S agentem, který údajně do Prahy přivezl jed ricin, udělal rozhovor reportér Seznam zpráv.

Na konci dubna přišel týdeník Respekt s odhalením, že do Česka měl přicestovat ruský agent s kufříkem, v němž měl jed ricin. Následně dostali policejní ochranu tři pražští politici, pro něž by mohl být hrozbou – primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Všichni tito muži se nějakým způsobem v uplynulých týdnech a měsících dotkli zájmů Ruské federace.

Nyní přichází Seznam zprávy s exkluzivním rozhovorem s člověkem, který má být daným agentem. Setkal se s ním reportér Janek Kroupa. Má jít o muže jménem Andrej Viktorovič K., kterému je 34 let a řídí diplomatické zastoupení jedné z ruských federálních agentur v Česku. K jeho identitě se Seznam dostal prostřednictvím zdrojů v bezpečnostních službách.

Doporučeno
Ruský agent přiletěl do Prahy, v kufru měl jed ricin. Někteří pražští politici museli dostat ochranku, zjistil Respekt Ruský agent přiletěl do Prahy, v kufru měl jed ricin. Někteří pražští politici museli dostat ochranku, zjistil Respekt 27. dubna 2020 15:06

„To musí být nějaký omyl, vezl jsem v kufru dezinfekci a bonbony,“ uvedl Andrej Viktorovič na přímou otázku, zda do Prahy dorazil s jedem ricin. BIS jej podle Seznam zpráv považuje za člena jedné z ruských tajných služeb. V Česku působí už několik let, z toho dva roky na diplomatické pozici.

Andrej Viktorovič K. měl do Prahy přicestovat už 14. března. Na letišti byl vyzvednut a převezen do prostor budovy ruské ambasády. Jedná se o člověka, který se narodil v Moskvě a vystudoval tam Národní výzkumnou jadernou univerzitu se zaměřením na mezinárodní vztahy.

Reportér Seznam zpráv uvádí, že se s ním Andrej Viktorovič K. sešel před budovou ruského velvyslanectví, kam dorazil v černém luxusním voze s mladou ženou, o níž řekl, že jde o jeho manželku.

Doporučeno
Rus s jedem v Praze je novinářská kachna, tvrdí Kreml. O žádném vyšetřování prý vůbec nic neví Rus s jedem v Praze je novinářská kachna, tvrdí Kreml. O žádném vyšetřování prý vůbec nic neví 27. dubna 2020 17:39
Domů
Sdílet
Diskuse