Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2020 22:20
Čas čtení 4:24
Adam Smeták

Srážka vlaků u Českého Brodu: Jeden mrtvý, desítky zraněných. Způsobilo ji zřejmě selhání člověka

Srážka vlaků u Českého Brodu: Jeden mrtvý, desítky zraněných. Způsobilo ji zřejmě selhání člověka
Zdroj: Twitter/HZS_ScK
NEWS
Uložit Uložené

K nehodě došlo u Štolmíře na Českobrodsku. Jde už o třetí srážku za uplynulý týden.

Klíčové informace:

>  Kolem desáté hodiny večer došlo na Českobrodsku ke srážce osobní a poštovního vlaku
> Záchranáři ošetřili desítky zraněných, z toho 4 těžce zraněné
> Strojvedoucí osobního vlaku byl vyproštěn z kabiny bez známek života 
> V osobním vlaku mělo během nehody cestovat kolem 200 osob
> Nehodu zřejmě způsobilo selhání člověka
> Vlaky se již od sebe podařilo odtrhnout

U Štolmíře na Českobrodsku se v úterý večer srazily dva vlaky – osobní a poštovní. Už třetí srážka vlaků za uplynulý týden si podle mluvčí středočeské záchranné služby vyžádala několik desítek zraněných. Na místě jsou záchranářské vozy i vrtulníky. Podle mluvčí hasičů jsou mezi zraněními i těžké případy. Mluvčí hasičů se zatím nechtěl vyjadřovat ke konkrétnějšímu počtu zraněných či případným mrtvým. Vlaky jsou do sebe hodně zaklíněné. Nehoda má jednu oběť.


09:04 – Správa železnic před krátkou chvílí na svém Twitteru informovala, že vlaky se již podařilo odtrhnout. Nyní na místě pokračují odklízecí práce.

08:10 – Na místě již začaly práce na odtržení vlaků. To se nejprve nepodařilo ani dvěma lokomotivami, k nehodě proto nyní míří další dvě. Pracovníci také začali autogenem řezat kusy soupravy. (Deník N

07:45 – Ministr dopravy Karel Havlíček uvedl, že nehodu pravděpodobně způsobilo selhání člověka. Podle všeho měl vlak projet návěstidlem na červenou, důvody zatím známé nejsou.

 
00:38 – „Všichni cestující už byli z místa nehody odvezeni. Stále pokračuje pátrání po strojvůdci,” uvedl pro ČT generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

00:13 – Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje hlásí 29 ošetřených a transportovaných osob s lehkými zraněními. Další 4 těžce zranění byli transportováni do zdravotnického zařízení.

00:01 – Do zdravotnických zařízení v Praze byly převezeny více než tři desítky zraněných osob. (Policie ČR)

23:55 – Česká televize publikovala další fotografii z místa nehody, a to od Pavla Šusty.

23:47 – Vedoucí odboru HZS Správ železnic v ČT uvedl, že na místě jsou 2 těžce zranění, 8 středně zraněných, 13 lehce. V osobním vlaku cestovalo kolem 200 osob. Strojvedoucí se momentálně pohřešuje.

23:46 – „Děkuji všem složkám IZS, které zasahují u železniční nehody u Českého Brodu. Bohužel podobných neštěstí je v poslední době nějak moc. Trochu to připomíná příběh nezvládnuté privatizace britských železnic z 90. let...,“ uvedl k nehodě na Twitteru ministr vnitra Jan Hamáček.

23:44 – Na místě nehody operují více než dvě desítky policejních hlídek. Dále je přítomen vrtulník s termovizí, který monitoruje situaci ze vzduchu a zjišťuje, zda se v okolí místa neštěstí nepohybují zranění lidé, kupříkladu ti v šoku.

23:39 – Příjezd k místu nehody hlídá policie.

23:25 – Hasiči publikovali fotografii z pole, na kterém utvořili provizorní prostor, na kterém se starají o cestující.

Srážka vlaků u Českého Brodu: Zraněno je až 60 lidí, jsou mezi nimi i těžce zranění
Zdroj: HZS_ScK
 

23:32 – Podle mluvčí středočeské záchranné služby byly 4 vážně zraněné osoby transportovány do nemocnic v Praze. Dalších 50 až 60 lidí je podle prvotních odhadů zraněno. Informace padla v ČT24.

23:22 – Podle redaktora ČT Jana Beránka je osobní vlak City Elephant zdemolován až do úrovně strojovny vozu. Dle jeho názoru muselo jít o náraz ve vysoké rychlosti. Zřejmě došlo k projetí návěstidla stůj.

23:19 – Hasičský záchranný sbor ČR uveřejnil také fotografii z práce hasičů uvnitř poškozeného vlaku.

U Českého Brodu se srazily vlaky. Na místě jsou desítky zraněných, někteří těžce
Zdroj: HZS_ScK

❗ 23:17 – Hasiči publikovali na Twitter první oficiální fotografii z nehody.

U Českého Brodu se srazily vlaky. Na místě jsou desítky zraněných, někteří těžce
Zdroj: HZS_ScK

23:11 – Přesné místo nehody na mapě.

 

23:10 – Na místě je podle serveru pozary.cz i psycholožka.

23:07 – Vlaky jedoucí z Moravy do Prahy nabírají kvůli nehodě zpoždění v řádech desítek minut.

23:04 – Na místo incidentu míří podle iDNES momentálně i ministr dopravy Karel Havlíček

23:01 – Další fotografii z místa nehody přidal na Twitter reportér ČT Jan Beránek. Nezná autora, nicméně ji hodnotí jako věrohodnou.

23:00 – Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal pro Novu uvedl, že dle jejich informací vlak jedoucí z pražského Masarykova nádraží na příjezdu do stanice Český Brod narazil do stojícího nákladního vlaku.

22:59 – TV Nova publikovala první záběry z nehody.

22:56 – Omezení se předpokládají do zítřejší rána, uvádí na Twitteru Pražská integrovaná doprava.

22:49 – Hasiči hlavního města na místo vyslali speciální vyprošťovací kontejner a jedno družstvo hasičů.

22:47 – České dráhy odklánějí podle Novinek přes Lysou nad Labem. Provoz vlaků mezi Prahou a Kolínem je přerušen.

22:45 – Nad místo srážky už dorazil policejní vrtulník s termovizí.

22:41 – Podle novinářky Zuzany Černé se nehoda odehrála na hlavním železničním koridoru s nejvyšším zabezpečením.

22:38 – Mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda novinářům z ČT24 řekl, že sražené soupravy jsou do sebe hodně zaklíněné. Potvrdil, že na místě jsou desítky zraněných. K jejich konkrétním počtům ani k případným mrtvým se zatím nechtěl vyjádřit. Srazil se osobní vlak Elefant s poštovním vlakem.

22:34 – Na místě mohou být desítky zraněných. „Vím i o těžkých zraněních,“ uvedla pro server iDNES mluvčí hasičů Vladimíra Kereklová.

22:32 – Mezi Úvaly a Poříčany je přerušen provoz na trati.

22:30 – Na místě je větší počet zraněných osob, hasiči spolu se zdravotníky je třídí metodou START, informuje server pozary.cz.

22:28 – Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy poslala na pomoc dvě záchranářské posádky, speciální vůz Atego a také posádku leteckých záchranářů.

22:26 – O incidentu už informuje i Policie ČR. „V Českem Brodě na Kolínsku došlo ke srážce nákladního vlaku s osobním. Na místě je větší počet zraněných osob, zasahují všechny složky IZS,“ píše na svém Twitteru.

22:24 – Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje a složky Integrovaného záchranného systému zasahují u srážky osobního vlaku s nákladním vlakem v oblasti Českého Brodu.

22:22 – Hasičský sbor Středočeského kraje vyhlásil třetí stupeň poplachu. Momentálně pokračuje hledání zraněných. Na Twitteru o tom informuje novinářka ČT Zuzana Černá.

Doporučeno
Zemřel Milouš Jakeš, bývalý generální tajemník ÚV KSČ. Bylo mu 97 let Zemřel Milouš Jakeš, bývalý generální tajemník ÚV KSČ. Bylo mu 97 let 14. července 2020 21:20
Domů
Sdílet
Diskuse