Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2020 12:14
Čas čtení 1:13
Vojtěch Vanda

Muzeum romské kultury požaduje omluvu od Václava Klause ml. za meme, které sdílel na Facebooku. Fakt to nebudu mazat, odpověděl

NEWS
Uložit Uložené

Instituce žádá omluvu za údajný protiromský vtip, který předseda Trikolóry sdílel v Památný den romského holokaustu.

Muzeum romské kultury vyzvalo předsedu hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího, aby se omluvil za meme, které 2. srpna sdílel na své fanouškovské stránce na Facebooku. Na situaci upozornil web Romea.cz. Vtip, se kterým se politik podělil s fanoušky, vyznívá podle instituce rasisticky, což Klaus mladší odmítá. Problém je prý o to větší, jelikož byl vtip sdílen v den, kdy si lidé připomínají romský holokaust.

Doporučeno
Kdybych věděla, že mám koronavirus, nikam bych nešla, tvrdí dívka z klubu Techtle Mechtle. Nyní čelí výhružkám Kdybych věděla, že mám koronavirus, nikam bych nešla, tvrdí dívka z klubu Techtle Mechtle. Nyní čelí výhružkám 3. srpna 2020 11:14

„Památný den romského holokaustu je mimořádně bolestný den pro všechny Romy a Sinty na světě. Zrůdná ideologie postavená na rasismu zničila miliony životů, nejen těch, kteří zemřeli, ale také těch, kteří po nich zůstali. Vkládat ve stejný den na sociální sítě vtipy postavené na tom, že je jsou Romové nevzdělaní nebo nevzdělavatelní, je ostudné,“  stojí v tiskové zprávě Muzea romské kultury, kterou napsala tisková mluvčí Alica Heráková.

„Takový příspěvek je rasistický vždy, 2. srpna, v den, kdy si v Osvětimi a v Letech u Písku připomínáme desítky tisíc svých obětí, je ale naprosto nepřijatelný,“ doplnila.

Domů
Sdílet
Diskuse