Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2020 19:21
Čas čtení 1:48
Vojtěch Vanda

Pardubická nemocnice neotestovala pacienta s covidem-19, za tři dny zemřel

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Zvláštní přístup pardubické nemocnice nejde do hlavy ani Krajské hygienické stanici Středočeského kraje.

Můžete si počkat nebo jděte jinam. Tuto větu z úst sestřiček či zdravotnického personálu slyšel asi každý, kdo se někdy někde nechal ošetřovat. Podobného odmítnutí se na začátku srpna dostalo i dvaačtyřicetiletému muži, jenž byl se symptomy koronavirové nákazy odeslán obvodní lékařkou k testování do Krajské nemocnice v Pardubicích.

Zde byl však odmítnut, test mu udělán nebyl a musel se přesunout do nemocnice v Čáslavi, která ani nemá infekční oddělení. Tři dny nato umřel v Nemocnici Na Bulovce, přestože mu byl podán remdesivir, informuje iDNES.cz.

Doporučeno
Nechal jsem se v Brně otestovat na koronavirus. Dvě hodiny v řadě na slunci, nuda, a výsledek, který není úplně pozitivní Nechal jsem se v Brně otestovat na koronavirus. Dvě hodiny v řadě na slunci, nuda, a výsledek, který není úplně pozitivní 24. dubna 2020 20:22

Jasné symptomy, vysoké teploty a oboustranný zápal plic. V tomto stavu se rozhodl dvaačtyřicetiletý muž z Chrudimska, že navštíví svou obvodní lékařku. Ta jej s podezřením na koronavirus poslala do nemocnice, aby si nechal udělat test. Nemocný muž se proto vydal 10. srpna do pardubické nemocnice. Nicméně po příjezdu neslyšel žádné dobré zprávy.

Nejenže se o něj nepostarali, ale neudělali mu ani ten nutný test„Pacient byl do čáslavské nemocnice odeslán po předchozím telefonickém projednání s infekčním oddělením pardubické nemocnice k zajištění léčby, aniž by ovšem pacientovi provedli test na covid. Přitom praktický lékař měl na tuto nemoc podezření,“ doplnila iDNES.cz mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová. Muž se musel následně po vlastní ose dopravit do Městské nemocnice v Čáslavi, kde nemají ani infekční oddělení.

Doporučeno
Zpřísnění pravidel pro nošení roušek: Budou se nosit v kadeřnictvích i restauracích Zpřísnění pravidel pro nošení roušek: Budou se nosit v kadeřnictvích i restauracích 19. srpna 2020 16:14

V Čáslavi ale symptomy na lehkou váhu nebrali. Jen v rouškách, bez respirátoru, muži udělali test, který byl pozitivní. Pacientův zdravotní stav se mezitím začal prudce zhoršovat, proto mu sehnali lék remdesivir, který potvrdil svou účinnost proti nákaze. Hned mu jej aplikovali a další den jej nechali odvézt do pražské Nemocnice Na Bulovce. 

Dne 13. srpna muž na následky nákazy zemřel. Pacient měl, podle sdělení mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simony Krautové pro iDNES.cz, vysoký stupeň obezity a nesl si s sebou další rizikové faktory, které mu přitížily.

Měli příliš mnoho práce

Pardubická nemocnice své činy obhajuje tak, že měla v momentě příjezdu nemocného muže akutnější případy, o které se musela postarat.

„Než vůbec personál nemocnice stačil pacienta vyšetřit a případně přijmout, dorazily na oddělení dva sanitní vozy s akutními pacienty, které bylo třeba ošetřit přednostně. Další obdobný pacient již byl na oddělení aktuálně řešen,“ řekla iDNES.cz mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová s tím, že bylo pacientovi nabídnuto počkat v čekárně, čehož ale nevyužil.

Rozhodl se pro vyšetření v Městské nemocnici v Čáslavi i proto, že leží blíž k jeho místu bydliště.

Doporučeno
Výtržník v Praze vytáhl penis a začal masturbovat. Policisté jej zpacifikovali Výtržník v Praze vytáhl penis a začal masturbovat. Policisté jej zpacifikovali 19. srpna 2020 17:09

Hygiena postup nechápe

Podle hygieniků šlo ze strany pardubické nemocnice o vskutku nestandardní postup. Nechali jej totiž odjet do zdravotního zařízení, které nemá vlastní infekční oddělení, přestože jeho obvodní lékařka shledala nutným jej nechat na koronavirus otestovat.

Vzhledem k tomu, že pracovníci, kteří měli směnu a přišli s nakaženým do styku, pracovali tehdy pouze v rouškách. Museli být proto všichni testováni. Nikdo z nich však pozitivní test neměl

Domů
Sdílet
Diskuse