Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2020 16:14
Čas čtení 1:35
Vojtěch Vanda

Zpřísnění pravidel pro nošení roušek: Budou se nosit v kadeřnictvích i restauracích

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Pravidla pro nošení roušek od 1. září se zpřísňují.

Vláda v čele s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem ohlásila, že se od 1. září budou muset vrátit na naše obličeje ústenky. Avšak ještě předtím, než původní nařízení přišlo v platnost, se podmínky zpřísňují. Jak uvedl ministr Vojtěch na tiskové konferenci, kromě veřejných uzavřených prostor zdravotnického typu nebo městské hromadné dopravy bude nutné nosit roušky i například v kadeřnictví nebo v restauraci

Doporučeno
Čech mířil zbraní na lidi, prý chránil zlato Čech mířil zbraní na lidi, prý chránil zlato 19. srpna 2020 14:46

Ministr zdravotnictví už v pondělí ohlásil nová opatření proti nemoci Covid-19, která od konce února terorizuje celý svět. V rámci příprav na druhou vlnu nákazy, která má přijít s podzimním ochlazením a příchodem dalších obvyklých respiračních nemocí, se rozhodlo, že se budou muset na naše ústa a nosy vrátit ústenky

„Nošení roušek je základní nástroj pro zamezení nemoci. Povinnost nošení roušek je pro nás jedním z klíčových preventivních opatření,“  zopakoval i na dnešní tiskové konferenci Vojtěch, na níž měl veřejnost seznámit s detaily. 

Doporučeno
Od září se vrací povinné nošení roušek v hromadné dopravě a ve vnitřních prostorách Od září se vrací povinné nošení roušek v hromadné dopravě a ve vnitřních prostorách 17. srpna 2020 12:58

S nošením roušek ve veřejných prostorách, zdravotnických zařízeních a městské hromadné dopravě se tak nějak počítalo, bezpečnostní štáb s hygieniky však v opatřeních přitvrdili. Nově se bude muset chránit obličej i v kadeřnictvích nebo ve stravovacích zařízeních. Ochrana úst se nevyhne ani vnitřním akcím s velkou koncentrací lidí.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová doplnila, že zaměstnanci stravovacího zařízení by měli i hlídat své hosty, a v případě, že do zařízení vkročí bez roušky, je vyzvat, aby si je nasadili. Pokud to host neudělá, může nést za něj odpovědnost nejen on sám, ale i podnik. Dodržování nastavených pravidel by měla chodit kontrolovat hygiena.

Doporučeno
„Chceme, aby omezení byla co nejmenší,“ uvedl ministr Plaga k opatření proti koronaviru ve školách „Chceme, aby omezení byla co nejmenší,“ uvedl ministr Plaga k opatření proti koronaviru ve školách 18. srpna 2020 16:21

Existují výjimky

Nové nařízení nicméně obsahuje jisté výjimky. Například sportovci budou moci roušky odložit. Nebude se týkat fitness center, bazénů a saun. Postrádat je budou také soudci při soudních přelíčeních a zúčastnění lidé.

Na druhou stranu, velké akce jako svatby nebo pohřby zůstanou zahaleny pod ústenkou. Tisková konference nakonec odpověděla i na otázku, jak se bude v říjnu chodit k volebním urnám. I volit budeme chodit s ochranou obličeje. 

Domů
Sdílet
Diskuse