Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. září 2020 16:52
Čas čtení 0:28
Daniel Kopejska

Česká ekonomika zaznamenala historicky nejvyšší propad

NEWS
Uložit Uložené

Hrubý domácí produkt následkem koronavirové krize klesl o 11%.

Druhé čtvrtletí přineslo nejvyšší propad hrubého domácího produktu od založení České republiky v roce 1993. Pokles je primárně způsoben menší poptávkou ze zahraničí. Samozřejmě za propad mohou především ekonomická opatření v dobách koronavirové krize. Informují o tom Novinky.

Ekonom ČSOB Petr Dufek uvedl: „S těmito výsledky se ČR nevymyká evropskému průměru, i když na druhou stranu jsou stále výrazně lepší než u jižního křídla – a to navzdory všem restrikcím ekonomického života i pohybu obyvatel.” 

Doporučeno
Světová ekonomika směřuje k nejhlubší recesi od krize v 30. letech, míní Mezinárodní měnový fond Světová ekonomika směřuje k nejhlubší recesi od krize v 30. letech, míní Mezinárodní měnový fond 15. dubna 2020 15:17

Celkově v číslech tak klesl dovoz o 18,2% a vývoz o 23,3%. K poklesu došlo ve všech ekonomických odvětvích. Zpřetrhaly se dodavatelské řetězce a omezil se pohyb zboží i osob. Jeden z ovlivňujících faktorů byl třeba pokles vývozu dopravních prostředků a plastových výrobků. Češi také méně investovali a méně utráceli.

Domů
Sdílet
Diskuse