Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2020 17:26
Čas čtení 0:56
Daniel Kopejska

V Česku zemřel první lékař na koronavirus

ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Na komplikace způsobené nemocí Covid-19 zemřel osmašedesátiletý ambulantní specialista.

V Česku na nemoc Covid-19 zemřel první lékař, uvádí Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). S návratem nemoci v plné síle se navyšují počty nakažených zdravotnických pracovníků. Jak sester, tak lékařů. Od začátku epidemie bylo nakaženo 590 lékařů, z nichž se 330 vyléčilo a zbytek s nemocí momentálně bojuje a první z nich svůj souboj prohrál. Momentálně je tedy 259 nakažených lékařů, před měsícem byli pouze 4.

Sestřičky jsou na tom také hůř a hůř, těch se od začátku epidemie nakazilo 1165. První sestřička podlehla nemoci v březnu. Covid se tehdy rozšířil na plicním oddělení v Thomayerově nemocnici. Momentálně je nakažených sester 433.

„My vyjadřujeme na dálku soustrast s příbuznými, a to je celé, co s tím teď můžeme udělat. Požadovali jsme, aby se nerozvolňovala opatření, roušky ve vnitřních prostorách. Požadovali jsme, aby se roušky nosily ve všech zdravotnických zařízeních,“ řekl pro Novinky mluvčí Michal Sojka.

Doporučeno
Vláda znovu aktivovala Ústřední krizový štáb, informoval Hamáček Vláda znovu aktivovala Ústřední krizový štáb, informoval Hamáček 21. září 2020 16:00

„Myslím, že není důležité, kde se to stalo. Ohrožení jsme všichni. Chovali jsme se nezodpovědně a vláda s naprosto neschopným ministrem zdravotnictví a s premiérem, který se rozhoduje podle průzkumů veřejného mínění, pokazila co mohla. Je to smutné,“ okomentoval aktuální situaci pro MF DNES prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Momentálně je v Česku 49 290 potvrzených případů, 24 755 vyléčených a 503 úmrtí na nemoc Covid-19.

Domů
Sdílet
Diskuse