Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2020 19:11
Čas čtení 1:14
Daniel Kopejska

Čeští fotbalisté poklekli ve Skotsku v gestu solidarity s BLM. „Podporují rasismus proti bělochům?“ ptá se Klaus mladší

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Při zahájení zápasu na venkovní skotské půdě se oba týmy rozhodly pokleknout, vyjádřily tím podporu hnutí Black Lives Matter.

Po hvízdnutí píšťalky hlavního sudího se nezačal hrát zápas Skotsko – Česko, místo toho hráči obou týmů synchronizovaně poklekli a vyjádřili tak sympatie k hnutí BLM. Cesta k tomuto gestu však nebyla jednoduchá a jeho přijetí nebylo jen pozitivní, informují Lidové noviny. Ke gestu solidarity se negativně na sociálních sítích vyjádřil například poslanec a předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus ml. nebo předseda SPD Tomio Okamura.

Doporučeno
Česko porazilo v Lize národů Izrael, v infarktovém konci udržela reprezentace vedení 2:1 Česko porazilo v Lize národů Izrael, v infarktovém konci udržela reprezentace vedení 2:1 12. října 2020 11:21

„FAČR obecně s podobnými gesty nesouhlasí a věří, že sport by od nich měl zůstat oproštěn. Ve fotbale samozřejmě podporujeme UEFA Respect program. Podobné projevy sympatií jsou ale ve spojitosti s podporou hnutí Black Lives Matter na britských ostrovech v posledních týdnech a měsících běžné, podporuje je i UEFA a němečtí rozhodčí spolu s českou fotbalovou reprezentací se tak v tomto konkrétním případě zachovali v souladu s požadavkem hostitelské strany,“ oznámil mluvčí asociace Michal Jurman.

Domů
Sdílet
Diskuse