Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. října 2020 6:50
Čas čtení 1:05
Daniel Mikolášik

Instagram vymazal polonahou fotku tmavé plus-size modelky, ta to označila za diskriminaci. Platforma reaguje změnou pravidel

MÓDA
Uložit Uložené

Mnohé marginalizované komunity veřejně obviňovaly Instagram z cenzury a snahy o umlčení plus-size modelky.

Instagram po dlouhé době mění pravidla komunity v oblasti nahoty. Přispěl k tomu zejména případ britské plus-size modelky tmavé pleti Nyomi Nicholas-Williams, která ještě před pár měsíci obvinila sociální síť z diskriminace. Instagram totiž vymazal její fotku, na níž je sice nahá, ale intimní partie si zakrývá rukama.

Doporučeno
Jmění v hodnotě 400 milionů dolarů, odpuštěná nevěra a 23 cen Grammy aneb cesta Beyoncé na vrchol popu Jmění v hodnotě 400 milionů dolarů, odpuštěná nevěra a 23 cen Grammy aneb cesta Beyoncé na vrchol popu 27. října 2020 19:40

Jak informuje portál The Guardian, v srpnu tohoto roku mnohé marginalizované komunity veřejně obviňovaly Instagram z cenzury a snahy umlčení plus-size modelky, které opakovaně odstranil fotografie z profilu. Nyomi tvrdí, že sociální síť ji cenzurovala za stejné fotky, jaké umožňovala přidávat hubeným a bílým modelkám bez jakýchkoliv problémů.

„Na Instagramu je možné každý den najít miliony obrázků nahých a hubených bílých žen. Ale tlustá černoška oslavující své tělo je zakázána? Byl to pro mě šok. Mám pocit, že mě chtěli umlčet,“ tvrdí plus-size modelka pro Guardian. Připojovali se k ní i další uživatelé sítě tmavé pleti, kteří měli podobné zkušenosti.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nyome Nicholas - Williams (@curvynyome),

Vznikla proto kampaň s názvem #IWantToSeeNyome, která apelovala na sociální síť, aby přestala diskriminovat marginalizované skupiny lidí. Mluvčí Instagramu přiznal, že při smazání fotografií udělali chybu. „Když jsme se tomu podrobněji věnovali, uvědomili jsme si, že šlo o případ, kdy se naše pravidla a politika v oblasti nahoty uplatňovala nesprávně,“ uvedl.

Vyslechli si tak případ Nyomi a jí a zpětnou vazbu. „To nám pomohlo pochopit, kde tato politika zaostává a jak bychom ji mohli vylepšit,“ dodal mluvčí sociální sítě. Po tříměsíční kampani proto Instagram změnil svá pravidla v oblasti ženské nahoty, která aktuálně již povolují i fotografie a obsah, při kterém někdo objímá své tělo nebo se drží za prsa.

Domů
Sdílet
Diskuse