Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2020 16:31
Čas čtení 0:38
Ondřej Jarůšek

Nouzový stav v Česku se prodlouží do 20. listopadu

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Poslanci rozhodli o prodloužení nouzového stavu.

Nouzový stav bude v České republice prodloužen do 20. listopadu. Vláda původně žádala o prodloužení o celý měsíc, tedy do 3. prosince. Na nouzový stav jsou vázána některá bezpečnostní opatření, která u nás aktuálně platí. 

„Musíme ochránit naše občany a zabránit kolapsu nemocnic,“ řekl premiér Andrej Babiš. Uzavírání ekonomiky celé země se ale podle předsedy vlády nechystá. „Nechceme zavírat průmyslové podniky,“ řekl Babiš.

I navzdory každodenním vysokým přírůstkům a rostoucímu počtu hospitalizovaných pacientů se však nový ministr zdravotnictví Jan Blatný domnívá, že je Česko na začátku zlepšování. „Když bude pokračovat, budeme mít vyhráno. Zatím vyhráno nemáme,“ doplnil.

Doporučeno
Vývoj epidemie v Česku: Uvolňování nečekejte, možná přijde zpřísnění, znělo v pátek na tiskové konferenci Vývoj epidemie v Česku: Uvolňování nečekejte, možná přijde zpřísnění, znělo v pátek na tiskové konferenci 30. října 2020 14:59

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je klíčové „zmenšit tlak na nemocniční systém, aby nebyl v křeči“. Aktuálně je v Česko nakaženo více než 7 tisíc zdravotních sester a asi 3 tisíce lékařů.

Za včerejší den přibylo ve statistikách ministerstva zdravotnictví opět nad 13 tisíc případů. V současné chvílí má v Česku koronavirus 178 578 lidí. Hospitalizováno už je více než 6 600 lidí, z toho 1 031 pacientů je ve vážném stavu.

Domů
Sdílet
Diskuse