Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. listopadu 2020 12:44
Čas čtení 0:34
Adam Novosad Tímea Krauszová

Covid-19 mutuje, nakazili se lidé na norkových farmách. Dánsko chce zabít více než 15 milionů chovaných zvířat

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Dánsko se přiklonilo k radikálnímu rozhodnutí, aby předešlo zhoršení pandemie.

Dánsko je největším producentem norkové kožešiny na světě. Na farmách po celé zemi chová 15–17 milionů norků. V posledních dnech tam řeší případy mutace onemocnění Covid-19, které by podle odborníků mohlo ohrozit vývoj a efektivitu budoucí vakcíny na koronavirus, upozorňuje The Guardian.

Mutace se rozšířila již na stovky lidí

Podle odborníků může začít zmutovaný virus intenzivněji přeskakovat ze zvířat na lidi. Hrozí dokonce, že připravované vakcíny na zmutovaný virus nebudou fungovat. Dánská premiérka Mette Frederiksen hovoří o riziku začátku úplně nové pandemie.

V Dánsku zmutoval Covid-19 na norkových farmách, tak sa krajina rozhodla zabiť všetkých 17 miliónov zvierat
Zdroj: Haiku Deck

Podle ministerstva zdravotnictví se přibližně polovina ze 783 nakažených na severu země (kde se nachází také nejvíce farem) nakazila právě zmutovaným virem pocházejícím z norků.

Dánská vláda se proto rozhodla utratit všechny norky, které ve státě chová. Pomáhat by při tom měli policisté i armáda. Zároveň vláda nařídila uzavření všech 1139 kožešinových farem. Dodnes našli hygienici zmutovaný koronavirus na více než dvou set z nich.

Domů
Sdílet
Diskuse