Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2021 22:52
Čas čtení 2:40
Vojtěch Vanda

Slavia se postavila Leicesteru a vybojovala v Anglii postup výsledkem 2:0!

Slavia se postavila Leicesteru a vybojovala v Anglii postup výsledkem 2:0!
Zdroj: James Williamson - AMA/Getty Images
SPORT SK SLAVIA PRAHA
Uložit Uložené

Fotbalový svátek možná trochu postrádal diváckou kulisu, i tak to určitě byl pro Slávisty zážitek.

Slavia Praha se podruhé postavila v šestnáctifinále Evropské ligy svému anglickému soupeři z Leicesteru City. V prvním zápase se pražským fotbalistům povedlo proti mistru Premier League ze sezóny 2015/2016 uhrát bezbrankovou remízu, druhý zápas nasvědčoval podobnému výsledku celou první půli.

Byla to ale Slavia, která se ve 49. minutě prosadila jako první kopačkou Lukáše Provoda a v 79. minutě potvrdil famózní formu Slavie objev sezóny Abdallah Sima. Pražský celek si tak otevřel dveře do osmifinále Evropské ligy, přestože tomu po losu věřil málokdo.

Doporučeno
Slavia Praha na jaře v Evropské lize vyzve Leicester City Slavia Praha na jaře v Evropské lize vyzve Leicester City 14. prosince 2020 13:42

Velký zápas, velký den. Sešívaní nastoupili v odvetném zápase šestnáctifinále Evropské ligy v anglickém Leicesteru a měla o motivaci postaráno. Přestože se jí v prvním zápase nepodařilo skórovat i přes celkem 14 střel, soupeři se také nepovedlo vsítit žádný gól, a tak šance na postup byly prakticky stejné na obou stranách. Proti mohla být akorát historická statistika Slavie, proti které však mluvila forma vršovického celku z poslední doby. 


Jako v Edenu

Slavia Praha vyběhla na King Power Stadium v prakticky nezměněné sestavě. V základní jedenáctce se akorát místo Holeše objevil Jakub Hromada, jelikož si z prvního vzájemného utkání v Edenu odnesl zranění. Anglický klub udělal dvě změny – zraněného Maddisona a Barnese vystřídali Chodhury a Ünder. A byl to Leicester, který začal aktivně; hned ve druhé minutě prověřil sešívanou obranu Söyüncü a pár sekund potom Ünder.


Postupem času se ale situace uklidnila a i Slavia se dostala ke kombinaci. Na hráčích ale bylo vidět, že se musí dostat do správné provozní teploty. První polovina první půle se proto nesla v nakopnutých míčích nikam, v přihrávkách brankáři Kolářovi a bránění průniků Lišek.

Doporučeno
Víme, jak dopadnou zápasy fotbalové Sparty, Slavie a Plzně v Evropě. Zeptali jsme se na to AI Víme, jak dopadnou zápasy fotbalové Sparty, Slavie a Plzně v Evropě. Zeptali jsme se na to AI 31. srpna 2023 12:00

Začátek druhé poloviny první části už přinesla i přímý kop Stanciua, z nějž ale nakonec nebylo nic než srážka hlav Baha a Albrightona. Až ve 28. minutě přišla zčistajasna šance Abdallaha Simy, kterého nechtěně vyslal Söyüncü, a jenž skoro překvapil brankáře Schmeichela, kdyby mu byla bývala sedla střela


O deset minut později se k hlavičce dostal Kuchta, jehož hlavička soupeřovu síť nenašla. Bylo vidět, že se Slavie otřepala a viděla, že se s pátým celkém minulého ročníku první anglické ligy hrát dá. Nicméně gól nepadl a do šaten se šlo za smírného stavu


Slávistická radost

Na začátku druhé půle se jakoby role obrátily; Slavia začala velice aktivně a kdyby po rohu Simy sedla střela Jakubu Hromadovi, pravděpodobně by se měnilo skóre. Ale jako psal scénář první poločas. Slavia ale řekla jasné ne.

Ve 49. minutě, poté, co si Olayinka zaběhl k brankové čáře a vrátil míč dozadu na Stanciua, jej rumunský záložník nacentroval na schovaného Lukáše Provoda, jenž poslal sešívané zkušeně do vedení. Zkoprnělému Leicesteru nezbývalo nic jiného než nakopnout motory.


Kontrolu nad hrou si však vršovický celek nechtěl nechat vzít, byl aktivní a neustále útočil. 

Liškám proto nezbývalo nic jiného než nasadit nejlepší zbraně, a v 61. minutě se do hry dostali tři nová hráče včetně Harveyho Barnese. Proto začaly Lišky i vylézat z nory a cenit zuby. Obstřelovaly branku Koláře z jedné strany na druhou, zkonsolidovaná obrana Slavia ale žádnou z nich do sítě nepustila. I za cenu žluté karty, kterou dostal v 73. minutě Zima.


A co víc? Po menším tlaku Leicesteru před poslední čtvrtinou zápasu byl nedostatečně dostoupené dítko štěstěny Sima, a v 79. minutě poslal za Schmeichlova záda nechytatelnou a překvapivou střelu po zemi. Modrým tudíž nezbývalo nic jiného než vsadit na útočnou kartu, navíc začaly pracovat i emoce.

Slavia si ale byla vědoma toho, co má ve své moci. Konec zápasu si pohlídala a nakonec ukořistila sladké vítězství 2:0 a postup do osmifinále, který si s nimi na hřišti, i když přes internet, užil i bývalý Slávista a nynější hvězda West Hamu United Tomáš Souček.

Domů
Sdílet
Diskuse