Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2021 19:36
Čas čtení 0:48
Ondřej Jarůšek

Očkovaný člověk neonemocní a nikoho dalšího nenakazí, říká Blatný. Odborníci nesouhlasí

Očkovaný člověk neonemocní a nikoho dalšího nenakazí, říká Blatný. Odborníci nesouhlasí
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Stanovisko Jana Blatného je prý zavádějící.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na jednání se Senátem uvedl, že ten, kdo obdrží obě dávky vakcíny proti koronaviru, už neonemocní a zároveň nemůže přenést nemoc ani na nikoho jiného. Jak ale upozornily Seznam Zprávy, takové tvrzení je podle odborníků zavádějící a nepřesné.

Doporučeno
Přehled: Kolik dávek jaké vakcíny Česko obdrží v průběhu roku 2021 Přehled: Kolik dávek jaké vakcíny Česko obdrží v průběhu roku 2021 18. března 2021 14:35

Blatný před senátory vysvětloval, že po obdržení obou dávek vakcíny razantně klesá riziko reinfekce. Ta se prý po druhé dávce objevila jen u 0,53 procenta lidí. „Dá se pro běžného člověka to pochopit tak, že ten, kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí,“ uvedl Blatný.

S tím však někteří odborníci nesouhlasí. „Stanovisko je zavádějící a nepravdivé,“ uvedl pro Seznam Zprávy bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. 

Jan Blatný očkování koronavirus česko
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Podobný názor má i Libor Grubhoffer, ředitel Biologického centra Akademie věd. „Takové tvrzení skutečně není pravdivé. I absolvované dvě dávky očkování nemusí znamenat, že očkovaný člověk je plně chráněn a že také nemůže původce onemocnění covid-19 přenést,“ uvedl s tím, že ani obě dávky nezaručují 100procentní imunitu.

V Česku bylo dosud podle webu ministerstva zdravotnictví vykázáno celkově 1 215 430 očkování, přičemž 328 965 osob obdrželo dvě dávky vakcíny. Očkování je aktuálně v plném proudu a očekává se dodání velkého množství dalších dávek vakcín. Přehled toho, kolik jaké vakcíny má Česká republika obdržet v průběhu roku 2021, si můžeš přečíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse