Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2021 19:30
Čas čtení 1:50
Tímea Krauszová

Slovenský premiér Igor Matovič je ochoten podat demisi

Slovenský premiér Igor Matovič je ochoten podat demisi
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
POLITIKA
Uložit Uložené

Oznámil to na tiskové konferenci po zasedání koaliční rady.

Premiér Slovenské republiky Igor Matovič je ochoten podat demisi. Oznámil to během tiskové konference po koaliční radě, kterou svolal dnes večer.

Tímto by oficiálně měla skončit vládní krize, která trvala téměř tři týdny.

Naplno propukla 3. března po nákupu vakcíny Sputnik V. Napětí v koalici je však dlouhodobé. Přispívají k němu zejména konflikty mezi Igorem Matovičem a Richardem Sulíkem. Předseda SaS se po jednání vládního kabinetu ve středu 17. března rozloučil se svými kolegy a řekl, že v současném složení se setkali naposledy. Až do nedělní koaliční rady trvala SaS na tom, že z vlády odejdou, pokud Matovič nepodá demisi.

Doporučeno
Babiš: Bylo by spravedlivé mít úřední maturity, po Velikonocích rozhodneme o návratu studentů do škol Babiš: Bylo by spravedlivé mít úřední maturity, po Velikonocích rozhodneme o návratu studentů do škol 21. března 2021 18:00

Veronika Remišová ze strany Za ľudí si zase přála pokračování vlády, ale její původní podmínkou byl odchod Sulíka i Matoviče. Dnes však řekla, že pokud Matovič neodstoupí a ministři SaS odejdou, podá demisi spolu s Marií Kolíkovou.

Hnutí Sme rodina nazvalo dění v koalici cirkusem, ministr práce Milan Krajniak (Sme rodina) uprostřed pandemie a vládní krize podal demisi, podle jeho slov jako gesto k ukončení krize. Sme rodina však zároveň podle Deníku N naznačilo, že si chtějí nechat SIS – jejíhož bývalého šéfa Vladimíra Pčolinského obvinili z korupce.

OĽaNO v stanovisku během koaliční krize uvedlo pouze to, že si nepřejí předčasné volby, a že za premiérem stojí. Na rozdíl od nich však více než 80 % dotázaných Slováků už Matoviče v premiérském křesle vidět nechtělo, vyplynulo to z posledního průzkumu Medianu.

Matovič na tiskové konferenci hovoří o tom, že Slovensko zažilo nejhorší rok od druhé světové války. „Byl to rok plný odhodlání, ale i utrpení. Pro lidi i pro vládu mimořádně těžký rok. Na podporu lidí a ekonomiky jsme investovali miliony eur a navzdory krizi se nám podařilo dosáhnout dobrých ekonomických výsledků. Mafii jsme šli důrazně po krku, přesně tak, jak jsme to lidem slíbili,“ uvedl.

Vyjádřil se i k ruským vakcínám, které spustily koaliční krizi. Původně Matovič doufal, že informace o dvou milionech dávkách vakcíny bude dobrou zprávou, ale koaliční partneři požadovali nejprve hlavu bývalého ministra zdravotnictví Marka Krajčiho, později i Matoviče.

„Pro uklidnění situace během jednání vlády považuji za naprosto nezbytný odchod ministra Richarda Sulíka z vlády Slovenské republiky,“ prohlásil Matovič s tím, že přijímá i nabídku na demisi ministryně spravedlnosti Marie Kolíkové (Za ľudí) a chce i odstoupení předsedkyně zdravotnického výboru Jany Bittó Cigánikové. Na místo Kolíkové chce zkušeného člověka, který nemá žádné spojení s Petrem Pellegrinim nebo Robertem Ficem. Stejně tak přijal i nabídku na demisi místopředsedy parlamentu Juraje Seliga (také ze Za ľudí).

Kromě toho požaduje od strany SaS jedno ministerstvo, které jí původně hnutí OĽaNO přenechalo po volbách. Matovič dodal, že i OĽaNO si uvědomuje vážnost situace a budoucnost demokratické vlády na Slovensku je důležitější než jednotlivci. Řekl proto, že je ochoten odstoupit z pozice premiéra, pokud i koaliční strany dodrží tyto představené podmínky.

Celé prohlášení premiéra najdeš i na jeho Facebooku.

Domů
Sdílet
Diskuse